zondag 24 juli 2016

Charlotte Russe met aardbeien

Charlotte Russe met aardbeien
De Charlotte Russe. Een elegant ogend dessert dat je niet zomaar op tafel zet, nee, je presenteert haar echt aan je gasten. Ze mag namelijk best bewonderd worden. Ook bij mijn proefpanel waren de ‘oehs’ en ‘ahs’ niet van de lucht toen ik met deze aardbeien Charlotte Russe de eettafel naderde. Ik moest er stiekem wel om glimlachen, want hoewel het eindresultaat anders doet vermoeden is het namelijk een niet al te moeilijk dessert om te maken. Typisch gevalletje van kleine moeite, groots resultaat. 

Deze showstopper is bedacht door de Franse chef-kok en patissier Marie-Antoine Carême (1784-1833). Hij maakte haar ter ere van zijn Russische opdrachtgever Tsaar Alexander I (vandaar het woord 'Russe') en inspireerde haar op de Charlotte, een type nagerecht gemaakt met behulp van een charlottevorm.

Carême maakte een strik van getrokken suiker (karamel) om zijn taartje, maar daar gaat nogal wat tijd in zitten, vandaar dat de strik tegenwoordig met een gewoon lint gemaakt wordt. En laten we eerlijk zijn, ook dat ziet er heel erg feestelijk uit. Als de Charlotte voldoende is bewonderd haal je het lint eraf en snijd je hem aan. Achter de krans van lange vingers gaat in dit geval een heerlijke luchtige & frisse aardbeienbavarois schuil. Om van te smullen! 

Tip: deze Chartlotte Russe is goed voor 3-4 personen ~ ik heb ervoor gekozen om de lange vingers al in de charlottevorm te zetten alvorens de bavarois erin te gieten. Je kunt de lange vingers er ook naderhand tegenaan plakken (wanneer je de bavarois gestort hebt). 


Ingrediënten
  • 125 g aardbeien + extra voor garnering
  • 55 g fijne kristalsuiker
  • 2 eierdooiers
  • 1 eiwit
  • 20 g poedersuiker
  • 250 ml slagroom
  • 2 ½ blaadje gelatine
  • 2 el aardbeienlikeur
  • ca. 14 lange vingers
Extra nodig
Charlottevorm van 12 centimeter doorsnee, huishoudfolie, staafmixer, fijne zeef
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, minstens 2 uur wachten


  • Bekleed de charlottevorm met huishoudfolie en laat de folie over de rand hangen. 
  • Zet de lange vingers rechtop en tegen elkaar aan, met de gesuikerde kant naar buiten, in de charlottevorm (of een andere iets taps toelopende vorm). Snijd ze van tevoren op maat. 
  • Pureer de aardbeien met de staafmixer. 
  • Hang de fijne zeef boven een kom en schenk de aardbeienpuree in de zeef. Wrijf met de bolle kant van een lepel de puree door de zeef, zodat de pitjes achterblijven en je een gladde puree krijgt.
  • Meng de aardbeienlikeur door de puree. 
  • Week de gelatine in koud water. 
  • Doe de eierdooiers in een kom. 
  • Breng 25 ml water samen 25 g fijne kristalsuiker in een steelpannetje aan de kook.
  • Doe de suikersiroop over in een schaaltje en verwarm de siroop 30 seconden op vol vermogen in de magnetron. 
  • Giet de siroop op de eierdooiers en klop ze wit en romig op. 
  • Spatel de aardbeienpuree erdoor. 
  • Knijp de gelatine uit en smelt de gelatine in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen in een paar seconden. 
  • Spatel de gelatine vlug en krachtig door het aardbeienmengsel.
  • Klop 125 ml slagroom met 15 g fijne kristalsuiker bijna stijf. 
  • Klop het eiwit met de poedersuiker tot stijve pieken.
  • Spatel het eiwit en de slagroom luchtig door het aardbeienmengsel.
  • Giet de aardbeienbavarois in de charlottevorm met de lange vingers (je houdt wat bavarois over) en vouw de overhangende folie over de bavarois. 
  • Laat de Charlotte Russe minstens 2 uur opstijven in de koelkast. 
  • Stort de bavarois op een schaal bord.
  • Klop 125 ml slagroom met 15 g fijne kristalsuiker stijf en garneer de Charlotte naar wens met toefjes slagroom en verse aardbeien en bind er een lint om.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen