zondag 17 juli 2016

Abrikozencake met olijfolie

Abrikozencake met olijfolie
Wanneer ik mijn proefpanel een nieuw baksel voorschotel, zeg ik er niet altijd direct bij wat ik precies gemaakt heb. Ik vind het gewoon leuk om ze van tijd tot tijd te laten raden wat ze aan het eten zijn. En dat was ook het geval bij deze abrikozencake met olijfolie. Op elk gebaksbordje lag een dikke, vertrouwd ogende plak cake met stukjes abrikoos, maar al bij de eerste hap hadden ze door dat deze cake anders was dan al zijn voorgangers: hij was namelijk luchtiger en zachter van smaak. 

Het “geheim” of grote verschil met een traditioneel cakerecept zit hem natuurlijk in het gebruik van olijfolie in plaats van boter, iets wat overigens niet geraden werd. Bij het maken van de cake was ik bang dat de olijfolie-smaak zou overheersen bij het eindresultaat, maar dit viel 100% mee. 

Ergens ver weg valt er misschien een klein vleugje olijfoliearoma te ontwaren, maar de zoete en frisse smaak van de abrikozen overheerst. Dit maakt deze cake echt tot een verrukkelijke & prachtige zomerse traktatie. 

Tip: de cake smaakt een dag na het bakken nóg lekkerder ~ verpak de cake goed, dan zal hij zeker een dag of vier heerlijk smakelijk blijven ~ na het bakken heb ik de cake bestreken met warme abrikozenjam gemengd met wat perzikenlikeur (dit geeft de cake een mooi glanslaagje en gaat uitdroging aan de bovenzijde tegen), maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de likeur weg te laten of om de cake helemaal niet te bestrijken. 


Ingrediënten
  • 3 eieren
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • 75 ml volle melk
  • 300 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 5 abrikozen
  • abrikozenjam, optioneel
  • perzikenlikeur, optioneel
Extra nodig
Cakevorm van 25,5 centimeter lang en 11 centimeter breed, bakpapier
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 75 minuten oven, 2 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de cakevorm in en bekleed hem met bakpapier. 
  • Doe de eieren samen met de kristal- en vanillesuiker in een kom en klop dit luchtig. 
  • Voeg langzaam en al kloppend de olijfolie en daarna de melk toe. 
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven het mengsel en klop dit er kort door, tot je een glad beslag hebt. 
  • Halveer de abrikozen, haal de pit eruit en snijd ze in kleine stukjes. 
  • Schep lagen beslag, afgewisseld met stukjes abrikoos, in de cakevorm. 
  • Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 75 minuten goudbruin en gaar. Controleer of de cake gaar is door een prikker in het midden van de cake te steken: deze moet er weer schoon uitkomen. 
  • Verwarm ondertussen een aantal eetlepels abrikozenjam met een scheut perzikenlikeur in een steelpan en breng dit al roerend aan de kook. Laat heel even doorkoken. 
  • Hang een zeef boven een kom en giet hier de hete abrikozenjam in. Wrijf de jam met de bolle kant van een lepel door de zeef. 
  • Haal de cake uit de oven en bestrijk de bovenkant royaal met de abrikozenjam.
  • Laat de cake 15 minuten afkoelen in de cakevorm. Verwijder dan ze vorm en laat de cake op een rooster verder afkoelen.  
  • Snijd de cake in dikke plakken en serveer.



Bron recept: Janneke Philippi, Vier de zomer met Janneke Philippi.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen