donderdag 8 oktober 2015

Carrot Cake Whoopies

Carrot Cake Whoopies
Op een dag komt er een konijn bij de bakker: ‘Heeft u ook worteltjestaart?’ De bakker: ‘Nee, dat hebben we niet, sorry.’ Komt het konijn een week later weer bij de bakker: ‘Heeft u ook worteltjestaart?’ De bakker: ‘Nee, dat hebben we niet.’ Stapt het konijn een week later wéér bij de bakker naar binnen: ‘Heeft u ook worteltjestaart?’. Bakker (lichtelijk geïrriteerd): ‘Neehee, dat hebben we niet.’ Nog een weer later stapt het konijn doodleuk opnieuw bij de bakker naar binnen. ‘We hebben worteltjestaart’, roept die opgetogen. Zegt het konijn: ‘Vies hè’.

Hoewel ik veel moeite moet doen om een glimlach op mijn gezicht te toveren bij het horen van deze oude mop, lag mijn 4-jarig nichtje helemaal dubbel van het lachen toen ik hem vertelde. De rest van de middag heeft ze met haar voortanden over haar onderlip gelopen terwijl ze continu ‘Vies hè’ zei. 

Dat ik die middag ook daadwerkelijk een worteltjestaart ging bakken, maakte het plezier alleen maar groter. Ze wilde hem alleen niet proeven, want na de mop kon ze niet geloven dat een worteltjestaart ook echt lekker kan zijn. Deze worteltaart-whoopies gingen een paar weken later gelukkig wel met smaak naar binnen (maar ik had haar dan ook niet verteld dat het eigenlijk gewoon een soort van mini worteltaartjes zijn). Dankzij de wortel zijn de whoopies lekker zacht en smeuïg en heb je totaal niet het idee dat je groente zit te eten. De heerlijke specerijen en de zachte roomkaasvulling maakt ze helemaal om van te smullen. 

Tip: De benodigde 275 g wortel is schoon gewicht, dus na het schrappen gewogen ~ Bewaar de whoopies afgedekt in de koelkast


Ingrediënten
  • 250 g bloem
  • 1 ½ tl zuiveringszout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl vers gemalen nootmuskaat
  • ½ tl zout
  • 120 g boter
  • 180 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 275 g wortel, geraspt
  • 115 g walnoten, fijngehakt
  • 100 g boter
  • 140 g roomkaas
  • 450 g poedersuiker
Extra nodig
Bakplaten, bakpapier, spuitzakken, glad spuitmondje
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 18 minuten oven, 30 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed enkele bakplaten met bakpapier. 
  • Zeef de bloem, het zuiveringszout, het bakpoeder, kaneel, gember, versgeraspte nootmuskaat en het zout boven een kom. Roer deze ingrediënten met een garde door elkaar. Zet apart. 
  • Klop de boter samen met de basterdsuiker tot een licht en romig mengsel. 
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop na elke toevoeging goed door.
  • Voeg het vanille-extract toe en klop goed door tot alles goed gemengd is. 
  • Meng kort het bloemmengsel door het beslag, tot het helemaal is opgenomen.
  • Spatel er vervolgens de geraspte wortel en ten slotte de fijngehakte walnoten door. 
  • Schep het beslag in de spuitzak (zorg dat het gat aan de onderzijde groot genoeg is om ook de stukjes walnoot door te laten) en spuit circa 40 hoopjes op de met bakpapier beklede bakplaten (probeer ze even groot te maken). Dit kunnen er natuurlijk een paar meer of minder zijn, maar zorg in ieder geval altijd voor een even aantal hoopjes. Zorg er ook voor dat de hoopjes een centimeter of 5 uit elkaar liggen, zodat ze kunnen uitvloeien. 
  • Bak de whoopies in ongeveer 18 minuten gaar, ze moeten terugveren als je er met een vinger zachtjes op drukt. 
  • Haal de whoopies uit de oven en laat ze 5 minuten rusten op de bakplaat. 
  • Leg ze daarna op een rooster om volledig af te koelen. 
  • Maak de vulling. Klop hiervoor de roomkaas met de boter tot een romig mengsel. 
  • Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe totdat deze volledig is opgenomen. Zorg ervoor dat je mixer op een lage stand staat, want anders stuift de poedersuiker overal naar toe. 
  • Klop het mengsel op hoge snelheid in ongeveer 7 minuten luchtig en romig. 
  • Doe de vulling in een spuitzak met een (bij voorkeur) glad spuitmondje. 
  • Spuit de vulling op de helft van de whoopies en bedek met de andere helft. 




Bron recept: gebaseerd op een recept van het blog Annie’s Eats.

2 opmerkingen:

  1. Dat ziet er weer fenomenaal uit. Ik wil zoveel nog uit uw blog maken, weet nu niet waar te beginnen

    Hilsa

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een heerlijke en schattige whoopie pies zijn dat! Ik hou van carrot cake!

    BeantwoordenVerwijderen