donderdag 29 mei 2014

Chocolate chip cookies met hazelnoten

Chocolate chip cookies met hazelnoten
Hoewel mijn oudste zus en ik op het gebied van films en tv-series weinig gemeen hebben, is er één serie waar we allebei al jarenlang (samen) om kunnen lachen: de sitcom Friends. Zelf heb ik nooit de moeite genomen om deze serie op dvd aan te schaffen, maar gelukkig heeft mijn zus dit wel gedaan. 

Dus toen ik een week of twee geleden weer een middagje mocht oppassen op mijn nichtje & neefje, heb ik het grootste deel van de tijd voor de televisie doorgebracht (nu niet meteen denken dat ik een slechte oppas ben: mijn nichtje was naar de peuterspeelzaal en mijn neefje lag lekker te slapen in zijn bedje). Het zevende seizoen zat al in de dvd-speler en na twee afleveringen was nummer drie, ‘The one with Phoebe’s cookies’, aan de beurt. Een aflevering waarbij het water mij meteen in de mond liep, want hij gaat namelijk over chocolate chip cookies. 

Toch wel één van mijn favoriete koekjes, of zeg maar gerust mijn zwakke plek want ik kan er nooit genoeg van krijgen. En terwijl ik op de teevee Monica heel druk in de weer zag met het bakken van dit super lekkere koekje, bedacht ik mij ineens dat het alweer een tijdje geleden was dat ik ze zelf gebakken had. De volgende dag ben ik dus meteen aan de slag gegaan in mijn keuken. In de Friends-aflevering worden de koekjes gemaakt naar een recept van Nestlé Toll House, maar ik heb het boek Rutger Bakt als inspiratiebron gebruikt. Het resultaat is onweerstaanbaar lekker. De koekjes zijn echt heerlijk knapperig van buiten en nog een beetje zacht van binnen. Ze zitten vol met geroosterde hazelnoten en brokjes pure chocolade: een fantastisch smaakvolle combinatie met een lekkere bite. De bodem van de goedgevulde koektrommel was dan ook heel snel bereikt. 

Tip: omdat chocolate chips op de ‘bakafdeling’ van mijn plaatselijke supermarkt niet verkrijgbaar zijn, heb ik gewoon een reep pure chocolade grof gehakt. Het eindresultaat krijgt zo ook meteen een lekker rustiek effect (dit in tegenstelling tot het gebruik van chocolate chips, die niet smelten en in mooie kleine rondjes blijven zitten) ~ in plaats van hazelnoten kun je ook ongezouten macadamianoten gebruiken. Rooster ook deze even in de oven. 


Ingrediënten
  • 100 g blanke hazelnoten
  • 140 g boter
  • 110 g kristalsuiker
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 1 ei 
  • 210 g bloem
  • ¾ tl dubbelkoolzure soda
  • 150 g pure chocolade, grof gehakt
Extra nodig
Met bakpapier beklede bakplaten, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 23 minuten oven, 3 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Rooster op een met bakpapier beklede bakplaat de hazelnoten in ongeveer 7 minuten goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven, laat de hazelnoten afkoelen en hak ze grof. 
  • Doe de boter, kristalsuiker, basterdsuiker, vanille-extract en het zout in een kom en mix deze ingrediënten tot een romig mengsel. 
  • Voeg het ei toe en mix het mengsel nog 1 minuut.
  • Voeg de bloem en dubbelkoolzure soda toe aan het botermengsel en kneed dit door elkaar.
  • Voeg als laatste de gehakte noten en chocoladestukjes toe en meng dit tot alles goed is verdeeld. 
  • Maak van het deeg een bal en verpak deze in huishoudfolie.
  • Laat het deeg minimaal 2 uur rusten in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Rol  20 bolletjes van het deeg, leg deze op met bakpapier beklede bakplaten en druk ze plat. Laat voldoende tussenruimte vrij, want de koekjes lopen uit.
  • Bak de koekjes in circa 16 minuten goudbruin en gaar.
  • Leg de koekjes voorzichtig op een rooster en laat ze afkoelen.

2 opmerkingen:

  1. Zoals het water bij jou in de mond liep toen je friends aan hef kijken was,. Loop nu de water bij mij in de mond na het zien van je foto en lezen van je tekst. Ik kan niet wachten totdat ik ze gemaakt hebt. Dank je!

    Charlie à

    BeantwoordenVerwijderen