zondag 30 april 2017

Witte chocolade roomkaas tartelettes met frambozen

Witte chocolade tartelettes met frambozen
Frambozen. Verrukkelijke zomervruchtjes die je inmiddels het hele jaar door kan kopen (hoewel ze natuurlijk in de zomer het allerlekkerst én het goedkoopst zijn). Ze smaken heerlijk zo uit het vuistje als tussendoortje, maar ze zijn ook lekker door de yoghurt bij je ontbijt of in een salade. Maar het allerliefste maak ik er natuurlijk een verrukkelijk baksel mee. 

Deze keer koos ik voor witte chocolade roomkaas tartelettes. De krokante taartbodempjes zijn gevuld met een zachte & romige witte chocolade-roomkaasvulling waarop de verse frambozen liggen. Het maakt de taartjes lekker zoet & fris tegelijkertijd. Om ze nog meer een lust voor het oog te maken heb ik de taartjes versierd met wat witte chocoladekrullen. We hebben er echt van zitten smullen, ze waren onweerstaanbaar lekker.

Maar dat was natuurlijk niet echt een verassing: witte chocolade, roomkaas & verse frambozen vormen tenslotte een gouden trio. Veel meer ga ik er dus ook niet over schrijven, je moet ze gewoon gaan proeven. Tip: in plaats van alleen roomkaas te gebruiken is het ook lekker de helft van de roomkaas te vervangen door Griekse yoghurt of zure room


Ingrediënten
  • 150 g bloem, gezeefd
  • snufje bakpoeder, gezeefd
  • 105 g fijne kristalsuiker
  • 75 g boter, zacht
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 150 g witte chocolade + extra voor garnering
  • 150 g roomkaas
  • 125 ml slagroom
  • verse frambozen
  • poedersuiker
Extra nodig
tartelette bakvorm (ik gebruik de Nordic Ware tartelette bakvorm), ronde uitsteekvorm van 7 cm doorsnede, huishoudfolie, spuitzak
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 15 minuten oven, 2 ½ uur wachten

  • Maak eerst de taartbodempjes. Leg de bloem, het bakpoeder, 75 g fijne kristalsuiker, de vanillesuiker en 75 g zachte boter op je werkvlak.
  • Meng deze ingrediënten snel tot een zanddeeg. Verkruimel het deeg vervolgens met je vingertoppen. 
  • Klop 1 ei los. Maak een kuiltje in het midden van het deeg en voeg ongeveer de helft van het losgeklopte ei toe. 
  • Meng alles snel door elkaar en kneed het deeg niet te lang. Als het deeg nog te kruimelig is, voeg dan nog wat extra losgeklopt ei toe. Maak het deeg ten slotte met je vingertoppen glad.
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het 1 uur in de koelkast te rusten. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in met boter. Haal het deeg uit de koelkast. 
  • Bestuif je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 millimeter. 
  • Steek er met een ronde uitsteekvorm van 7 cm rondjes uit. Prik met een vork wat gaatjes in de rondjes. 
  • Leg de rondjes deeg in de holtes van de tartelettebakvorm en bak ze ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven. Let op dat de taartbodempjes niet te hard worden. 
  • Laat ze op een rooster afkoelen. 
  • Smelt 150 g witte chocolade au bain-marie of in de magnetron. Laat afkoelen. 
  • Meng de roomkaas met 30 g fijne kristalsuiker. 
  • Klop de slagroom lobbig en spatel deze door de roomkaas.
  • Spatel er tenslotte de witte chocolade door. 
  • Doe het mengsel in een spuitzak en vul de afgekoelde taartbodempjes met het mengsel. 
  • Plaats de taartjes 1 uur in de koelkast, zodat de vulling kan opstijven. 
  • Versier de taartjes voor het serveren met verse frambozen en eventueel met geraspte witte chocolade. Bestuif ze met wat poedersuiker.
  • Serveer.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen