zondag 16 april 2017

Roomhoorntjes met citroenmousse

Roomhoorntjes met citroenmousse
Bakspullen. Mijn huis staat er vol mee. En hoewel er natuurlijk een aantal items zijn waar ik als enthousiaste thuisbakker echt niet meer zonder kan (zoals mijn mixer, beslagkommen, spuitzaken en bakvormen), zijn er ook een groot aantal bakbenodigdheden die ik niet elke week uit de kast haal.

Neem nu bijvoorbeeld mijn roomhoornpennen. Ik heb ze een aantal jaar geleden gekocht omdat ik dolgraag roomhoorntjes wilde maken. Sinds die aankoop heb ik ze wel een aantal maal gebruikt, maar die keren zijn, als ik mij niet vergis, op één hand te tellen. Doodzonde natuurlijk, vooral omdat roomhoorntjes echt heel eenvoudig & snel te maken zijn, en het resultaat altijd lekker is. De hoogste tijd dus om met de pennen weer eens een heerlijke creatie te maken. 


Omdat je met de vulling van roomhoorntjes vele kanten op kan, besloot ik deze keer niet voor een zoete roomvulling te gaan, maar voor een zoet-zure citroenmousse. Een vulling die verrukkelijk combineert met de krokante zoete hoorntjes. Ze zijn zo lekker, dat je ze elke dag wel zou willen eten!


Ingrediënten
  • ca. 600 g bladerdeeg of 12 plakjes kant-en-klaar roomboterbladerdeeg
  • 1 ei
  • kristalsuiker
  • 1 ½ blaadje witte gelatine
  • 100 g Griekse yoghurt
  • 65 g fijne kristalsuiker
  • 75 ml citroensap
  • 275 ml slagroom
  • poedersuiker
  • verse aardbeien
Extra nodig
12 roomhoornpennen, bakplaat, bakpapier, spuitzakken, gekarteld spuitmondje, 6 waterglazen/bekers/mokken
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, ca. 22 minuten oven, 2 uur wachten

  • Maak zelf bladerdeeg of gebruik kant-en-klaar bladerdeeg. Laat het kant-en-klare bladerdeeg ontdooien.
  • Verwarm de oven voor op 210°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vet de roomhoornpennen goed in met boter. Klop een ei los. 
  • Bestuif je werkblad met een beetje bloem.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 35 bij 36 cm met een dikte van ongeveer 2,5 mm. Snijd met een scherp mes 12 repen van 3 bij 35 cm. 
  • Wanneer je kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt: leg vier plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een langwerpige plak van 35 cm lang en snijd deze in banen van 3 centimeter breed.
  • Rol elke deegreep op een roomhoornpen en begin op een halve centimeter van de punt. Rol de deeglap zo op dat er steeds een overlap van 1 - 1,5 centimeter is. 
  • Bestrijk de roomhoorntjes met een beetje losgeklopt ei.
  • Rol de roomhoorntjes door de kristalsuiker en leg ze dan met de deegnaad naar onderen op de met bakpapier beklede bakplaat met een tussenruimte van 5 centimeter. 
  • Bak de hoorntjes ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn. 
  • Haal ze uit de oven en verwijder de roomhoornpennen (pas op voor je vingers, ze zijn heet). 
  • Bak de hoorntjes nog even in de oven, zodat ook de binnenkant goed kan garen.  
  • Laat de roomhoorntjes helemaal afkoelen.
  • Maak de citroenmousse. Week de gelatine in ruim koud water.
  • Meng de Griekse yoghurt met 25 g fijne kristalsuiker.
  • Doe het citroensap in een steelpan. Knijp de gelatine uit en voeg deze toe aan het sap. Verwarm al roerend op laag vuur tot de gelatine is opgelost. Laat afkoelen.
  • Klop 150 ml slagroom met 25 g fijne kristalsuiker bijna stijf. 
  • Meng het citroensap door de Griekse yoghurt en spatel er vervolgens de slagroom door. 
  • Giet het mengsel in een spuitzak en vul de hoorntjes met de mousse. Steek de spuitzak diep in de hoorntjes, zodat je ook de punt goed vult. 
  • Plaats de roomhoorntjes met de punt naar beneden rechtovereind in enkele waterglazen/bekers/mokken en plaats ze dan in de koelkast om op te stijven. 
  • Klop 125 ml slagroom met 15 g fijne kristalsuiker stijf. Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met de slagroom en spuit een toefje slagroom op elk hoorntje.  
  • Bestuif de roomhoorntjes voor het serveren met poedersuiker en serveer er verse aardbeien bij.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen