donderdag 20 april 2017

Banoffee rol

Banoffee rol
Chocolade. Voor mij het ultieme genot. Het is een lekkernij waar je mij ’s nachts voor wakker mag maken (en dat is nogal wat, aangezien mijn nachtrust voor mij heilig is). En je hoeft echt niet met een spectaculaire chocolade-creatie van een Parijse patissier aan mijn bed te staan (hoewel dat natuurlijk wel mag), met een simpele chocoladereep ben ik namelijk al dik tevreden. 

Maar nu is er naast chocolade nog een lekkernij waar je mij wel eventueel voor wakker zou mogen maken: banoffee. Ik vind banaan & karamel echt zo’n onweerstaanbaar lekkere combinatie, het is een match made in heaven. In het verleden heb ik dan ook al enkele malen banoffee-creaties gemaakt en recentelijk besloot ik weer een variant op de traditionele Banoffee Pie aan mijn repertoire toe te voegen. 


Een variant waarbij banoffee met chocolade gecombineerd wordt: een banoffee rol. Het resultaat op je gebaksbordje is een stukje lichte & luchtige chocolade cakerol, gevuld met plakjes zoete banaan, romige slagroom en een laag kleverige dulce de leche. Het is echt het ultieme stukje comfort food en zoetekauwen kunnen hun hart erbij ophalen. Mij mag je er op elk moment van de dag een stuk van geven. Bij het schrijven van deze blogpost loopt het water mij dan ook weer in de mond. 

Tip: het is ook erg lekker om karamelsaus over de cakerol te gieten in plaats van deze te versieren met witte chocolade. 


Ingrediënten
  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk
  • 5 eieren, gesplitst
  • 150 g fijne kristalsuiker + 2 el
  • 1 tl vanille-extract
  • 45 g cacao + 4 el
  • 1 el espressopoeder
  • 125 ml slagroom
  • ca. 2 rijpe bananen
  • witte chocolade
Extra nodig
Bakplaat van 36 bij 26 centimeter, bakpapier, theedoek
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 25-30 minuten oven, 6 uur wachten


  • Maak eerst de dulce de leche (karamelpasta). Verwijder de papieren wikkel van het blikje zoete gecondenseerde melk. Zet het blikje in een pan met ruim water. Het blikje moet zo ver mogelijk onder water staan. 
  • Breng het water in de pan aan de kook en laat het blikje 2 ½ - 3 uur koken. Laat het deksel op de pan liggen. Kijk af en toe of het blikje nog wel genoeg onder water staat. Giet indien nodig wat extra kokend water in de pan. Als het blikje niet meer onder water staan is er een kans dat hij ontploft. 
  • Laat het blikje met dulce de leche na het koken helemaal afkoelen voordat je ermee aan de slag gaat. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakplaat in en bekleed deze met bakpapier, laat het papier aan alle kanten overhangen. 
  • Klop in een kom de eierdooiers met 100 g fijne kristalsuiker tot je een dikke, bleke en romige crème hebt. Meng er het vanille-extract doorheen. 
  • Zeef 45 g cacao en het espressopoeder boven het dooiermengsel en spatel dit er doorheen.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten tot het schuim in zachte pieken blijft staan. Strooi er dan geleidelijk 50 g fijne kristalsuiker bij en blijf kloppen tot het schuim in stijve pieken blijft staan. 
  • Maak het dooiermengsel los door er een paar lepels schuim door te roeren. 
  • Spatel  er vervolgens voorzichtig in 2 porties de rest van het schuim door. Probeer de luchtigheid niet kwijt te raken. 
  • Giet het cakebeslag op de bakplaat en strijk het glad.
  • Bak de cake in ongeveer 25-30 minuten gaar in de oven.
  • Leg ondertussen een schone en droge theedoek op je werkvlak met daarop een groot vel bakpapier. 
  • Meng 1 eetlepel cacao samen met 1 eetlepel fijne kristalsuiker in een kommetje. Strooi & strijk dit uit over het vel bakpapier. 
  • Als de cake gaar is haal je hem uit de oven. Laat hem heel even afkoelen en keer hem dan om op het met cacao en suiker bestrooide bakpapier. 
  • Rol de cakelaag vanaf de lange kant voorzichtig op. Rol het bakpapier en de theedoek mee. 
  • Laat de opgerolde cake afkoelen. 
  • Rol de afgekoelde cake voorzichtig terug en verwijder voorzichtig het bakpapier.
  • Klop de slagroom met 1 eetlepel fijne kristalsuiker stijf. 
  • Bestrijk de cakelaag met de dulce de leche. 
  • Strijk hier ongeveer 2/3 van de stijfgeklopte slagroom over uit (je kunt er ook alle slagroom over uit strijken, maar dan wordt het lastiger om de cake op te rollen). 
  • Snijd de bananen in dunne plakjes en verdeel deze plakjes over de slagroom. Laat een paar centimeter van alle randen vrij. 
  • Rol de cake voorzichtig weer op en snijd van de zijkanten een stukje af met een scherp mes. 
  • Smelt wat witte chocolade au bain-marie of in de magnetron en versier de bovenzijde van de cakerol met de chocolade. 
  • Serveer.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten