donderdag 23 februari 2017

Chocolade-karameltaart

Chocolade-karameltaart

Je hebt ze misschien al in de schappen van de supermarkt zien liggen: Verkade Digestive Bites. Brosse goudgebakken balletjes gemaakt van Verkade Digestive koek, overgoten met een heerlijk laagje chocolade. Als groot liefhebber van de chocolade Verkade Digestive koekjes (en dan vooral de Digestive karamel, oh zo lekker!) moest ik deze natuurlijk even uitproberen. En ja, ze snaaien echt heerlijk weg. 

Maar hoewel zo’n zakje Bites natuurlijk leuk is, is het nog leuker om deze balletjes in een baksel te verwerken, een chocolade-karameltaart om precies te zijn. Een weelderig over-de-top baksel dat net zoals de Bites perfect is om te delen (hoewel ik het best begrijp als je deze taart liever helemaal voor jezelf wilt houden).  


Vier chocolade taartlagen met een verrukkelijke rijke & intense chocoladesmaak en een smeuïge structuur, die elk bestreken zijn met een laag dulce de leche (karamelpasta) en romige karamelbotercrème met stukjes krokante Bites met karamelsmaak. Mmmmm, deze taart is echt hemels lekker, mij mag je er op elk moment van de dag een stuk van geven. 


Ingrediënten
  • 3 blikjes zoete gecondenseerde melk
  • 175 g Verkade extra pure chocolade
  • 805 g boter, in blokjes
  • 2 el olijfolie
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 7 eieren
  • 175 g zelfrijzend bakmeel
  • 4 ½ el cacaopoeder
  • snufje zout
  • 150 g poedersuiker
  • 360 g Verkade digestive Bites karamel (3 zakjes)
Extra nodig
Kookpan, 2 ronde springvormen van 20 centimeter doorsnee, bakpapier, zeef, taartrooster, huishoudfolie, spuitzak, gekarteld spuitmondje
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 35-40 minuten oven, 5 uur wachten


  • Maak eerst de dulce de leche (karamelpasta). Verwijder de papieren wikkels van de blikjes zoete gecondenseerde melk. Zet de blikjes in een pan met ruim water. De blikjes moeten zo ver mogelijk onder water staan. 
  • Breng het water in de pan aan de kook en laat de blikjes 3 uur koken. Laat het deksel op de pan liggen. Kijk af en toe of de blikjes nog wel genoeg onder water staan. Giet indien nodig wat extra kokend water in de pan. Als de blikjes niet meer onder water staan is er een kans dat ze ontploffen. 
  • Laat de blikjes met dulce de leche na het koken helemaal afkoelen voordat je ermee aan de slag gaat. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de twee springvormen in en bekleed de bodem en rand met bakpapier. 
  • Hak de Verkade extra pure chocolade grof en smelt deze samen met 305 g boter, de olijfolie en 300 g fijne kristalsuiker au bain-marie. Roer regelmatig door tot alle ingrediënten gesmolten zijn en je een homogeen en glanzend mengsel hebt. 
  • Laat het chocolademengsel 10 minuten afkoelen. 
  • Klop er vervolgens met een elektrische mixer op hoge snelheid één voor één de eieren door. 
  • Blijf kloppen tot alle eieren volledig zijn opgenomen. 
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel, het cacaopoeder en een snufje zout boven het mengsel en klop alles kort door elkaar tot een homogeen geheel. 
  • Verdeel het beslag over de springvormen en bak de cakes in 35-40 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. De cakes zijn gaar als ze terugveren als je er zachtjes op duwt. Een sateprikker die je erin steekt zal er nog een beetje vochtig uitkomen. 
  • Laat de cakes 15 minuten afkoelen in de vorm. Maak daarna de springvormen los en laat de cakes volledig afkoelen op een taartrooster. 
  • Maak terwijl je de cakes in de oven hebt staan de karamel-botercrème. 
  • Klop 500 g zachte boter romig. 
  • Voeg 150 g poedersuiker toe en klop tot een romig mengsel. 
  • Meng de inhoud van 1 blikje dulce de leche door de botercrème en klop tot het is opgenomen. 
  • Voeg vervolgens de inhoud van een tweede blikje toe en blijf kloppen tot je een egale en gladde botercrème hebt. 
  • Dek de kom af met huishoudfolie en plaats tot gebruik in de koelkast. 
  • Hak 240 g Verkade digestive Bites karamel (2 zakjes) grof. Zet apart. 
  • Als beide cakes helemaal zijn afgekoeld snijd je de bolling aan de bovenkant van de cakes eraf, zodat ze plat worden. Snijd ze daarna horizontaal doormidden, zodat je vier platte ronde cakelagen hebt. 
  • Bestrijk drie cakelagen met een laag dulce de leche. Bestrijk ze vervolgens met een laag karamel-botercrème en verdeel over iedere laag botercrème 1/3 van de grofgehakte Verkade digestive Bites karamel. 
  • Stapel de 3 lagen op elkaar. Leg de vierde cakelaag erop en druk aan. Bestrijk ook deze vierde cakelaag met een laag dulce de leche. 
  • Bestrijk de bovenkant en zijkant van de taart met een laag karamel-botercrème. 
  • Doe de resterende botercrème in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit toeven botercrème op de taart. 
  • Decoreer de taart met 120 g Verkade digestive Bites karamel (1 zakje). 
  • Snijd de taart in smalle punten (hij is erg machtig) en serveer. 



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen