donderdag 15 december 2016

Red Velvet crinkle cookies

Red Velvet crinkle cookies
Denkend aan Kerstmis zijn er een heleboel dingen die mij te binnen schieten, zoals heerlijke traktaties, de kleur rood, sneeuw (ook al kan ik mij niet herinneren of ik ooit een witte Kerst heb meegemaakt) en natuurlijk lichtjes, heel veel lichtjes. 

Nu wist ik in eerste instantie niet hoe ik deze kerst-associaties in een baksel moest verwerken, maar dankzij een hele lieve collega die op ons werk niet uitgepraat raakt over de hemels lekkere Red Velvet Cake die hij onlangs gegeten heeft, kwam ik op het idee voor een verrukkelijke rode kerst-traktatie met ‘sneeuw’: Red Velvet crinkle cookies. De zachte roodgekleurde koekjes zien er dankzij de poedersuiker net uit alsof ze met sneeuw bedekt zijn, dit maakt ze meteen tot een hele feestelijke lekkernij die de kerst-periode zeker op zal fleuren.

Tip: het kleuren van het beslag met de rode kleurstof moet je op het oog doen, want de intensiteit verschilt per soort en merk kleurstof. Begin gewoon met een kleine hoeveelheid om te zien hoe de kleur wordt en voeg daarna meer toe  ~ het is belangrijk dat zowel het beslag goed als je handen goed gekoeld zijn voordat je de balletjes rolt, anders gaat het deeg teveel plakken. Koel je handen dus regelmatig onder ijskoud water (vergeet ze niet te drogen).  


Ingrediënten
  • 300 g bloem
  • 2 el cacaopoeder
  • 250 g fijne kristalsuiker + ca. 100 g extra
  • 2 tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 200 g roomkaas
  • 60 g boter
  • 1 ei
  • 2 tl vanille-extract
  • ca. 1 tl rode kleurpasta / voedselkleurstof
  • ca. 75 g poedersuiker
Extra nodig
Bakplaten, bakpapier, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 10-12 minuten oven, minstens 5 uur wachten


  • Doe de bloem, de cacaopoeder, 250 g fijne kristalsuiker, het bakpoeder en het zout in een kom en roer deze ingrediënten door elkaar met een garde. Zet apart. 
  • Klop in een andere kom de boter zacht. Voeg de roomkaas toe en klop tot een zacht en glad mengsel. 
  • Voeg het ei en het vanille-extract toe en klop dit erdoor. 
  • Voeg de rode kleurpasta toe en klop ook dit erdoor.
  • Voeg de droge ingrediënten toe en klop door elkaar tot een homogeen deeg. 
  • Dek de kom af met huishoudfolie en plaats voor minstens 4 uur in de koelkast, of tot het mengsel stevig genoeg is om er balletjes van te rollen. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed enkele bakplaten met bakpapier.
  • Doe de extra fijne kristalsuiker in een kommetje en de poedersuiker in een ander kommetje.
  • Verdeel het deeg in ca. 35 stukjes en rol met koele handen elk stukje tot een balletje. 
  • Rol de balletjes vervolgens eerst door de fijne kristalsuiker en daarna door de poedersuiker. Zorg ervoor dat ze helemaal bedekt zijn. 
  • Leg de balletjes op de met bakpapier beklede bakplaten, op ongeveer 5 centimeter van elkaar. 
  • Bak de koekjes ongeveer 10-12 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot ze gebarsten en gaar zijn.  
  • Laat de koekjes eerst 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze dan voorzichtig op een rooster om helemaal koud te worden.
  • In een luchtdichte doos zijn ze ongeveer 3 dagen houdbaar. 


2 opmerkingen:

  1. De koekjes zien er prachtig uit. Echt alsof er sneeuw op het rood ligt. In dit koekje gebruik je kleurstoffen. Nu zag ik een keer op tv dat er in een red velvet cake rode bietjes werden gebruikt. Ik vraag me af of er ook voor deze koekjes iets is te doen met rode bietjes om de kleurstoffen te vermijden. Wat denk jij daarvan?

    Groetjes, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Margaret,
      Ik denk dat je zeker ook rode bietjes kunt gebruiken om deze koekjes te kleuren. Ik heb zelf geen ervaring met het gebruik van rode bietensap (ik heb het pas 1 keer gebruikt om mijn roze koeken te kleuren) dus ik kan je niet zeggen hoeveel bieten je moet gebruiken, of je het sap nog moet inkoken of hoe rood de koekjes zullen worden. Dit wordt een kwestie van uitproberen. Heel veel groeten, Tessa

      Verwijderen