donderdag 8 december 2016

Gingerbread whoopies

Gingerbread whoopies
♫ The most wonderful time of the year  
Nu de Goedheiligman ons koude kikkerlandje weer heeft verlaten op weg naar de warme Spaanse zon is het tijd om ons voor te bereiden op dat andere grote decemberfeest: Kerstmis. 

Net zoals het feest van Sinterklaas is ook het kerstfeest omringd met vele tradities. Naast de kerstboom, het kerstdiner en de kerstman zijn er een aantal traditionele kerst-lekkernijen op te noemen. En dan heb ik het natuurlijk niet over het Viennetta ijs dat bij velen op eerste kerstdag op tafel verschijnt. 

Bij Kerstmis denk ik aan geurige kerstcakes en gingerbread, misschien wel de meest ultieme kerst-traktatie. De geur van gingerbread is voor mij onlosmakelijk verbonden met kerst, deze traktatie hoort gewoon bij Kerstmis. 

Hoe heerlijk is het om je familie warm welkom te heten tijdens de feestdagen terwijl je huis gevuld is met de geur van vers gebakken gingerbread cookies? Mmmm. Maar in plaats van een traditioneel gingerbread koekje (al dan niet in de vorm van een mannetje) heb ik dit jaar gekozen voor een verrukkelijke variatie: de gingerbread whoopie. Twee heerlijke zachte gingerbread koekjes/cakejes met daartussen een romige roomkaasvulling met een vleugje citroen. Dat wordt heerlijk genieten! 

Tip: De whoopies worden redelijk hard in de koelkast. Bewaar de onbespoten whoopies luchtdicht op kamertemperatuur en de vulling in de koelkast. Bespuit de whoopies pas als je ze wilt gaan serveren. 


Ingrediënten
  • 250 g bloem
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • ½ tl koekkruiden
  • ½ tl versgeraspte nootmuskaat
  • ¾ tl zuiveringszout
  • ½ tl zout
  • 150 g lichtbruine basterdsuiker
  • 120 g boter, gesmolten
  • 90 g keukenstroop 
  • 50 g gember bolletjes op siroop, fijngehakt
  • 1 ei
  • 85 g karnemelk. 
  • 170 g roomkaas
  • 90 g boter
  • 1 tl vanille-extract
  • 250 g poedersuiker
  • geraspte schil van 1 citroen
Extra nodig
Bakplaten, bakpapier, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 11-12 minuten oven, minstens 5 uur wachten


  • Zeef de bloem, de kruiden, het zuiveringszout en het zout boven een kom. Roer door elkaar met een garde. Zet apart. 
  • Doe de lichtbruine basterdsuiker, de gesmolten boter, de keukenstroop en fijngehakte gember in een andere kom. Klop deze ingrediënten door elkaar.
  • Voeg het ei en de karnemelk toe en klop tot alles goed gemengd is. 
  • Voeg het bloemmengsel toe meng door elkaar met behulp van een rubberen spatel. 
  • Dek de kom af met huishoudfolie en plaats de kom voor minstens 4 uur (of zelfs de hele nacht) in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed de bakplaten met bakpapier.
  • Rol theelepels van het beslag tot balletjes en leg deze op ongeveer 5 centimeter afstand van elkaar op een bakplaat. 
  • Bak de whoopies in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 11-12 minuten gaar. 
  • Laat de whoopies 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze dan voorzichtig op een rooster om verder af te koelen. 
  • Herhaal de vorige stappen tot al het beslag op is. Zorg ervoor dat je een even aantal balletjes rolt. 
  • Klop 90 g boter romig en voeg 125 g poedersuiker toe. Blijf kloppen tot de poedersuiker is opgenomen. 
  • Voeg de roomkaas en de resterende 125 g poedersuiker toe. Blijf kloppen tot een luchtig en romig mengsel.
  • Voeg het vanille-extract en de geraspte citroenschil toe en klop het mengsel nog even goed door.
  • Doe de vulling in een spuitzak met een (bij voorkeur) glad spuitmondje.
  • Spuit de vulling op de helft van de whoopies en bedek met de andere helft. 
  • Bestuif de whoopies voor het serveren met poedersuiker. 



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen