zondag 18 december 2016

Chocolade bombe

Chocolade bombe
Het leek een tijdje geleden allemaal nog zo ver weg, maar nu zijn we nog maar een week verwijderd van Kerstmis. Mijn hoofd staat er op het moment nog niet helemaal naar, maar toch zit ik over 7 dagen op eerste kerstdag gezellig met mijn familie bijeen aan tafel. Kaarsjes aan, lekker eten en heerlijk genieten. 

Kerst perikelen probeer ik dit jaar zoveel mogelijk te vermijden, hoewel een beetje kerststress inmiddels evenveel bij kerst hoort als de kerstboom en de gevulde kalkoen. Gelukkig ben ik dit jaar enkel verantwoordelijk voor het kerstdessert. Een kat in het bakkie zou ik het echter niet helemaal willen noemen, want ook dit jaar ligt de lat weer hoog. Mijn familie verwacht behoorlijk wat van mij. En hoewel ik inmiddels een andere keuze heb gemaakt, stond deze chocolade bombe lange tijd bovenaan mijn lijstje om te maken. 

Het kerstdiner hoort namelijk afgesloten te worden met een echte showstopper, een dessert zó lekker dat hij de feestelijke avond onvergetelijk maakt en iedereen de cadeautjes vergeet. En deze bombe is zo’n dessert. Hij is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor je smaakpapillen. Onder de laag romige chocoladeganache gaat een zachte en luchtige pure chocolademousse schuil en slagroom met kersen. Je hebt er wel wat werk aan, maar het eindresultaat is het allemaal dubbel en dwars waard. Het wordt (terecht) de knaller van de avond. 


Ingrediënten
  • 5 ½ blaadje gelatine
  • 100 g eidooiers
  • 80 g kristalsuiker
  • 50 g water
  • 925 ml slagroom
  • 120 g poedersuiker
  • 510 g Verkade Kookchocolade
  • 200 g Verkade Digestive Original koekjes
  • 1,5 el cacaopoeder
  • 75 g Verkade pure chocolade, fijngehakt
  • 145 g boter
  • 1 el kirsch (optioneel)
  • 175 g kersen op siroop (uitlekgewicht)
Extra nodig
Bombe vorm van 23-24 cm doorsnee en een inhoud van ruim 2,5 liter, rond schaaltje met ca. 450-500 ml inhoud, springvorm van 20-22 centimeter doorsnee, huishoudfolie, bakpapier, taartrooster, lekbak, keukenmachine, steelpan
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, minstens 5 uur wachten


  • Bekleed de binnenzijde van de bombe vorm zo strak mogelijk met huishoudfolie. 
  • Week 4 blaadjes gelatine in koud water. Doe de eidooiers in een kom. 
  • Doe 50 kristalsuiker en het water in een steelpannetje en breng dit aan de kook.
  • Giet deze suikersiroop in een schaaltje en verwarm dit 30 seconden op vol vermogen in de magnetron. Giet de siroop over de eidooiers en klop ze licht, romig en luchtig op. 
  • Klop in een andere kom 500 ml slagroom samen met de poedersuiker dik-lobbig. 
  • Smelt 300 g Verkade kookchocolade au bain-marie. Giet de gesmolten chocolade in een ruime kom en spatel hier 1/3 van de slagroom door. 
  • Knijp de gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen. Let op: de gelatine smelt in een paar seconden.
  • Roer de gesmolten gelatine vlug en krachtig door het slagroom-chocolademengsel. 
  • Spatel de eidooiers en de rest van de slagroom luchtig door het mengsel.
  • Schep de chocolademousse in de bombe vorm en strijk glad. 
  • Bekleed het ronde schaaltje aan de buitenzijde met huishoudfolie en druk het rustig en voorzichtig in het midden van de chocolademousse. Vul het schaaltje met wat gewicht (bijvoorbeeld enkele eieren of knikkers), zodat hij in de mousse blijft zitten. 
  • Dek de bombe vorm af met huishoudfolie en plaats 3 uur in de koelkast.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in.
  • Maal de Verkade Digestive Original samen met het cacaopoeder en de fijngehakte Verkade pure chocolade in een keukenmachine tot fijne kruimels. 
  • Smelt 100 g boter en roer de kruimels erdoor. Schep het mengsel in de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel, tot het gelijkmatig verdeeld is. Plaats in de koelkast. 
  • Week 1 ½ blaadje gelatine in koud water. Laat de kersen goed uitlekken en dep ze droog.
  • Klop 250 ml slagroom met 30 g kristalsuiker stijf. Klop er eventueel 1 el kirsch door.
  • Smelt de gelatine in een schaaltje op vol vermogen in de magnetron. 
  • Roer de gesmolten gelatine vlug en krachtig door de slagroom en spatel er dan de kersen door. 
  • Haal de bombe vorm uit de koelkast. Verwijder het ronde schaaltje en de huishoudfolie. Schep de slagroom in de holte en strijk glad. 
  • Haal de koekbodem uit de koelkast en druk deze op de chocolademousse en slagroom. 
  • Dek de vorm af met huishoudfolie en plaats nog 2 uur in de koelkast. 
  • Haal de bombe vorm uit de koelkast. Verwijder de vorm en de folie en plaats de taart op een rooster boven een lekbak.
  • Breng 175 ml slagroom in een steelpan aan de kook. Voeg 210 g Verkade kookchocolade toe. Draai het vuur uit en roer goed tot een egale massa. Voeg 45 g in stukjes gesneden boter toe en roer tot deze is opgelost. 
  • Overgiet de bombe gelijkmatig met de chocoladeganache en zorg dat de hele taart bedekt is. 
  • Versier de chocolade bombe met eetbare decoratie naar keuze.


Chocolade bombe



1 opmerking:

  1. Wow, dit is een echte topper als afsluiting van het kerstdiner. Hij ziet er heerlijk en prachtig uit. Ik zet hem op mijn verlanglijstje om eens te maken. Nu ga ik op zoek naar een iets simpeler en snel te maken dessert.

    Veel plezier met de kerstvoorbereidingen, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen