donderdag 3 november 2016

Sinterklaasvlaai

Sinterklaasvlaai
Hij komt, hij komt! De intocht van Sinterklaas was in mijn jonge jaren toch echt wel het hoogtepunt van het televisiejaar, samen met het bezoek van de goedheiligman aan Sesamstraat natuurlijk. En wat was het altijd weer spannend. 

Tegenwoordig heb je het sinterklaasjournaal, waar elk jaar een lichte paniek wordt geschapen om de komst van de Sint extra spannend te maken, maar dat was in mijn tijd echt niet nodig. Het feit dat er live op televisie een man uit Spanje arriveerde met cadeautjes en bergen snoepgoed was voldoende om mijn kinderhart sneller te doen laten kloppen. 

En nog steeds krijg ik een beetje last van jeugdige vreugdekriebels wanneer ik de stoomboot bij een kade in Nederland zie aanmeren. 

Vroeger kregen ik en mijn zussen bij deze feestelijke gebeurtenis altijd een schaal strooigoed om leeg te peuzelen, maar tegenwoordig bak ik er liever iets lekkers mee. Een vlaai bijvoorbeeld, een appel-kruimelvlaai met speculaas om precies te zijn, door mijn nichtje omgedoopt tot sinterklaasvlaai. 

Op de bodem van speculaas-vlaaideeg ligt een laagje amandelspijs met daarop een vulling van friszure Granny Smith appels met kaneel en een topping van kruimels met speculaaskruiden, amandelschaafsel en kruidnoten (voor een lekkere bite). Heerlijk om mee in de sinterklaasstemming te komen. Fijn sinterklaasfeest! ♫ Wie zoet is krijgt lekkers ♫ 


Ingrediënten
  • ca. 1,2 kilo appels
  • 100 g + 8 el kristalsuiker 
  • 3 tl kaneel
  • 135 g boter
  • 325 g bloem
  • 3 el speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 7 g gedroogde gist
  • 100 ml lauwe melk
  • 2 el + 1 tl olijfolie
  • 1 eidooier
  • 100 g amandelmeel
  • 40 g amandelschaafsel
  • 300 g amandelspijs
  • 1 ei
  • kruidnoten, voor de garnering
Extra nodig
Vlaaivorm/lage ronde bakvorm van 28 centimeter doorsnee met losse bodem, huishoudfolie, mixer met deeghaken, 2 ruime (wok)pannen, vergiet
Tijd (ongeveer) 
> 60 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, 2 uur wachten


  • Schil de appels, boor ze uit en snijd ze in dunne plakjes. 
  • Meng 6 el kristalsuiker met 3 tl kaneel en strooi dit over de appelschijfjes. Schep de appels om, zodat ze helemaal bedekt zijn met de kaneelsuiker.
  • Doe de appelschijfjes samen met 20 g koude boter in twee ruime (wok)pannen (dus 10 g boter in elke pan) en verwarm dit op laag vuur. Bak de appelschijfjes 5 minuten (regelmatig omscheppen!), tot ze zacht zijn. 
  • Doe de appelschijfjes in een vergiet en laat ze uitlekken en afkoelen. 

  • Maak het vlaaideeg.
  • Meng 200 g bloem, 2 el speculaaskruiden, het zout en 2 el kristalsuiker in een kom door elkaar met een garde.
  • Voeg de gist toe en roer nog eens goed door met een garde.
  • Voeg de melk, de olijfolie, 15 g boter en 1 eidooier toe. 
  • Kneed het mengsel met een mixer met deeghaken tot een glad, soepel en luchtig deeg.
  • Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad nog even goed door.
  • Vorm van het deeg een bal en doe het deeg terug in de kom, die je lichtjes ingevet hebt met wat olie. 
  • Bedek de kom met huishoudfolie en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het volume is verdubbeld (ca. 30 minuten).

  • Maak ondertussen het kruimeldeeg.
  • Snijd 100 g koude boter in blokjes en voeg 125 g bloem, 100 g amandelmeel, 100 g fijne kristalsuiker en 1 el speculaaskruiden toe. 
  • Wrijf alles net zo lang tussen je vingers tot er geen stukjes boter meer te vinden zijn en je een kruimelig deeg hebt.
  • Roer het amandelschaafsel met een vork erdoor.
  • Dek de kom af met huishoudfolie en plaats tot gebruik in de koelkast. 

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Kneed het gistdeeg na het rijzen opnieuw en rol het uit tot een dunne ronde lap. 
  • Bekleed de vorm met het deeg. Rol het overtollige deeg er met de deegroller af. 
  • Prik het deeg hier en daar in met een vork.
  • Meng de amandelspijs met 1 ei en verdeel het gelijkmatig over de vlaaibodem. 
  • Leg de appelschijfjes op de spijs.
  • Verdeel het kruimelmengsel over de appelschijfjes en druk licht aan.
  • Bak de vlaai in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20-25 goudbruin en gaar. Zet een kommetje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt.
  • Laat de vlaai afkoelen op een rooster. 
  • Verdeel er voor het serveren wat kruidnoten over.


Sinterklaasvlaai

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen