zondag 13 november 2016

Sinaasappelcakejes

Sinaasappelcakejes
Veel grote en kleine Nederlanders hebben er al maanden naar uitgekeken, en gisteren was het dan eindelijk zover: de intocht van Sinterklaas. Mijn sinterklaas-baksels van dit jaar heb ik al allemaal geplaatst, maar deze verrukkelijke sinaasappelcakejes passen ook heel goed in deze feestelijke tijd van het jaar. In een bekend sinterklaasliedje wordt niet voor niets over de ‘appeltjes van oranje’ gezongen. 

Daarnaast symboliseert de sinaasappel voor mij toch ook een beetje de zon, en in deze donkere, grauwe en kille dagen kan ik best wel wat zon gebruiken. En al bij de eerste hap toverde deze zonnige lekkernij een (glim)lach op de gezichten van mijn proefpanelleden en mijzelf. De combinatie van luchtige & zoete cakejes met frisse sinaasappel curd is er één om je vingers bij af te likken.

Tip: dit recept is goed voor zo’n 12-14 cakejes ~ bewaar de sinaasappel curd in de koelkast en de onbestreken cakejes in een luchtdichte doos, anders drogen ze uit. 


Ingrediënten
  • 3 sinaasappels
  • 125 g boter, zacht
  • 2 eieren
  • 5 eidooiers
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 1 ½ tl sinaasappellikeur
  • 75 g bloem
  • ¾ tl bakpoeder
  • 2 eiwitten
Extra nodig
Fijne rasp, fijne zeef, cupcakebakblik met 12 holtes (en eventueel een extra bakblik met 6 holtes), bakpapier
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 25 minuten oven, 2 uur wachten


  • Maak eerst de sinaasappel curd. 
  • Rasp 2 sinaasappels (die van mij waren 9 cm in doorsnee) en pers ze uit. Je hebt voor nu 100 ml sap nodig (en 2 eetlepels sap verderop in het recept). 
  • Haal het sap door een fijne zeef om de velletjes en pitjes te verwijderen.
  • Doe de sinaasappelrasp, 200 g fijne kristalsuiker en 125 g zachte boter in blokjes in een vuurvaste kom.
  • Zet de kom op een pan met een laagje zacht kokend water en laat de ingrediënten au bain-marie al roerend smelten.
  • Zodra de boter gesmolten is en goed met de andere ingrediënten vermengd is, voeg je het sinaasappelsap toe. Roer dit goed door het mengsel.
  • Klop 2 eieren en 1 eidooier in een kommetje los en schenk deze daarna bij het mengsel in de kom. Roer goed door.
  • En nu is het een kwestie van geduld. Door de hitte zal het mengsel langzaam dikker worden, dit duurt ongeveer 15 minuten. Blijf geregeld rustig roeren in de kom en zorg dat het mengsel niet gaat koken.
  • Als de sinaasappel curd de gewenste dikte heeft (ongeveer de dikte van yoghurt) haal je de kom van de pan af.
  • Giet de curd in een schaal en dek hem meteen af met huishoudfolie.
  • Laat de curd helemaal afkoelen. Terwijl de curd afkoelt dikt hij nog verder in.
  • Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de cupcakebakvorm(en) goed in en leg twee strookjes bakpapier in kruisvorm in elke holte (zo kun je de cakejes er na het bakken makkelijker uittrekken). 
  • Rasp de schil van 1 sinaasappel.
  • Klop 4 eidooiers met 1 zakje vanillesuiker, 75 g fijne kristalsuiker en de geraspte schil van 1 sinaasappel tot een romig mengsel. 
  • Voeg 2 el versgeperst sinaasappelsap en 1 ½ tl sinaasappellikeur toe. Klop erdoor. 
  • Zeef 75 g bloem en ½ tl bakpoeder boven de kom. Klop deze ingrediënten kort door het eidooier-mengsel, tot alles is opgenomen. 
  • Klop in een andere kom 2 eiwitten stijf. Voeg tijdens het kloppen 25 g fijne kristalsuiker en ¼ tl bakpoeder toe. 
  • Spatel de stijfgeklopte eiwitten luchtig door het eidooier-mengsel. 
  • Schep het beslag in de holtes van de cupcakebakvorm(en).
  • Bak de cakejes in ongeveer 25 minuten gaar. 
  • Laat de cakejes 15 minuten afkoelen in de bakvorm (ze zullen iets inzakken), haal ze dan uit de bakvorm en plaats ze op een rooster om verder af te koelen. 
  • Schep voor het serveren een beetje sinaasappel curd op elk cakeje en strijk het uit.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen