donderdag 10 november 2016

Sachertorte

Sachertorte
Oh oh Den Haag, mooie stad achter de duinen... Een paar weken geleden was ik weer eens op bezoek in deze prachtige stad. En hoewel Den Haag heel veel te bieden heeft om een dagje uit tot een succes te maken, was ik er eigenlijk maar voor één reden: het Mauritshuis bezoeken. Helaas was ik even vergeten dat het Mauritshuis uitgerekend die dag een lid van de Britse Royal Family over de vloer zou krijgen, wat betekende dat het museum voor een heel groot deel van de dag gesloten was. 

Ik en het gezelschap waarin ik verkeerde besloten toen maar eerst de Wiener Konditorei te bezoeken voor een bakje troost en wat lekkers. En dat lekkers hield natuurlijk een stukje Sachertorte in. Het was echt een heerlijk stuk taart, maar het was niet een stuk Sachertorte zoals ik dat gewend was. 

In plaats van één of twee lagen chocoladecake met abrikozenmarmelade en een dikke laag chocoladeglazuur bestond deze taart uit drie lagen chocoladecake met daartussen een witte romige vulling. Ook proefden we geen abrikozen want de taart was bestreken met een laagje mokkabotercrème. Er werd mij meteen gevraagd of ik ook een Sachertorte wilde maken. Natuurlijk. Mijn variant wijkt alleen ook iets af van het origineel uit Wenen, in plaats van een chocoladeglazuur heb ik de taart overgoten met een chocoladeganache. Ook verrukkelijk en, niet minder belangrijk, iets minder ingewikkeld om te maken. Bij elk hapje droom je over een bezoek aan Wenen.


Ingrediënten
  • 350 g pure chocolade, grof gehakt
  • 185 g boter, op kamertemperatuur
  • 110 g poedersuiker
  • snufje zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 6 eieren, gesplitst
  • 110 g fijne suiker
  • 140 g bloem
  • 175 ml slagroom
  • 450 g abrikozenjam
  • melkchocolade
Extra nodig
Springvorm van 23 centimeter doorsnee, bakpapier, taartrooster
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 50-60 minuten oven, 2 ½ uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. 
  • Smelt 140 g pure chocolade au bain-marie. Laat iets afkoelen.
  • Doe 140 g boter samen met 110 g poedersuiker, een snufje zout en het vanille-extract in een kom en klop dit enkele minuten tot een romig geheel. 
  • Voeg één voor één de eidooiers toe en blijf kloppen tot een romige massa.
  • Klop in een andere kom de eiwitten stijf. 
  • Voeg tijdens het kloppen geleidelijk 110 g fijne kristalsuiker toe. Blijf kloppen tot het eiwit glanst en in stijve pieken blijft staan.
  • Meng de gesmolten en afgekoelde chocolade door het botermengsel. 
  • Spatel er vervolgens 140 g bloem door. 
  • Spatel ten slotte de eiwitten luchtig en in delen door het beslag. 
  • Doe het beslag in de springvorm en strijk glad. 
  • Bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven in circa 50-60 minuten gaar. 
  • Haal de taart uit de oven en laat hem 15 minuten afkoelen in de vorm. Verwijder daarna de springvorm en laat de taart verder afkoelen op een rooster. 
  • Verwarm in een steelpan de abrikozenjam samen met 1 eetlepel water (of abrikozenlikeur).
  • Wrijf de jam door een fijne zeef. 
  • Snijd de cake horizontaal doormidden. 
  • Bestrijk de onderste helft met een flinke laag abrikozenjam. 
  • Plaats de bovenste helft van de taart erop en bestrijk ook de zij- en bovenkant met de abrikozenjam. 
  • Laat de jam minstens een half uur drogen. 
  • Breng 175 ml slagroom in een steelpan aan de kook. Voeg 210 g pure chocolade toe. 
  • Draai het vuur uit en roer goed tot er een egale massa ontstaat. 
  • Voeg 45 g in stukjes gesneden boter toe en roer tot deze is opgelost. 
  • Overgiet de taart met de ganache en zorg ervoor dat de boven en zijkant helemaal bedekt worden. Maak de bovenkant eventueel glad met een paletmes. 
  • Laat de ganache opstijven (plaats hiervoor de taart eventueel in de koelkast). 
  • Smelt wat melkchocolade, doe deze in een cornetje, knip er een klein puntje af en spuit het woord ‘Sacher’ op de taart. 
  • Serveer, eventueel met een flinke dot ongezoete slagroom.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen