zondag 6 november 2016

Pruimen galette met kokos

Pruimen galette met kokos
Wanneer ik aan mijn proefpanel vertel dat ik een taart ga bakken, denken ze vaak vrijwel meteen aan een groots exemplaar met allerlei toeters en bellen. Maar er zijn genoeg taarten die qua smaak niet onderdoen voor zo’n uitbundig versierde laagjestaart. 

Neem nu bijvoorbeeld de galette, hij smaakt echt verrukkelijk en is onwijs makkelijk om te maken. Alles wat je moet doen is van wat simpele basisingrediënten een deeg vormen, dit deeg in een cirkel uitrollen, de vulling erop scheppen en/of leggen en de randen van de deeglap terug vouwen. Je schuift hem zo in de oven en voilà, je baksel is klaar om gegeten te worden. Ideaal om op een doordeweekse avond als dessert te maken, want hij staat echt in een handomdraai op tafel.


Normaal voel ik altijd een druk om taarten er zo perfect mogelijk uit te laten zien, maar dat is in het geval van een galette helemaal niet aan de orde. Er bestaat niet zoiets als een perfecte galette, hij moet er juist een beetje rommelig uitzien. Dankzij de rood gekleurde pruimen die ik gebruikte voor dit recept, konden we gelukkig toch een kleine showstopper aansnijden. 


Ingrediënten
  • 250 g bloem
  • 55 g fijne kristalsuiker + 1 el 
  • ¼ tl bakpoeder
  • 180 g boter, in blokjes
  • 80 ml ijswater
  • 1 tl vanille-extract
  • 80 g geraspte kokos
  • 3 eiwitten
  • ca. 450 g pruimen
  • witte basterdsuiker, om te bestrooien
Extra nodig
Foodprocessor, huishoudfolie, bakplaat, bakpapier
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 30 minuten oven, 50 minuten wachten


  • Meng voor het deeg de bloem, 1 el fijne kristalsuiker en het bakpoeder in een foodprocessor.
  • Voeg de boter toe en draai tot een kruimelig mengsel. 
  • Voeg, terwijl de machine draait, geleidelijk het ijswater en het vanille-extract toe. 
  • Laat de machine draaien tot je een samenhangend en glad deeg hebt. 
  • Haal het deeg uit de foodprocessor, druk tot een platte schijf en verpak in huishoudfolie. 
  • Leg het deeg 30 minuten in de koelkast te rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. 
  • Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een ronde plak van 30 cm doorsnede met een dikte van 5 mm.
  • Schuif het onderste vel bakpapier met het deeg op een bakplaat. 
  • Meng de geraspte kokos met 55 g fijne kristalsuiker en 2 eiwitten grondig in een kom. 
  • Schep de kokosvulling op het deeg en laat rondom een rand van 4 cm vrij.
  • Halveer de pruimen, verwijder de pitten en snijd ze in dunne plakken (of dunne partjes). 
  • Leg de pruimenplakjes op de kokosvulling en vouw de deegrand naar binnen. 
  • Bestrijk het deeg met 1 eiwit en bestrooi het deeg en de pruimen met witte basterdsuiker. 
  • Bak de galette ongeveer 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot hij goudbruin en gaar is.
  • Serveer warm of koud. Lekker met een bolletje ijs of wat geklopte slagroom. 




Bron recept: Donna Hay, Nieuwe klassiekers

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen