zondag 27 november 2016

Maanzaadtaart

Maanzaadtaart
Zowel de Duitse, Oost-Europese als Joodse keuken kennen veel soorten maanzaadgebak. Maar hier in Nederland is maanzaad niet het meest voor de hand liggende ingrediënt om in baksels te verwerken. Ook ik gebruik het niet vaak, sterker nog, volgens mij heb ik het pas 1 maal eerder gebruikt (in de sesam- & maanzaadtulband met oranjebloesemsiroop). 

En hoewel mijn proefpanel dus al eens kennis heeft gemaakt met dit bijzondere ingrediënt, werd deze maanzaadtaart toch wel met argusogen bekeken. Maar ik kon ze gerust stellen, de smaak van het maanzaad (die notig en aards is) komt nauwelijks naar voren in de taart. Om deze pas echt te proeven moet je het zaad malen, wat hier niet is gebeurd. De zaadjes dienen nu eigenlijk vooral ter decoratie en mondvermaak. 

En ja, dankzij het zaad is de textuur anders dan die van elk willekeurig baksel dat ik ooit gemaakt heb, maar zeker niet minder lekker. De taart is heerlijk fris en romig, heeft een apart aroma en smaakt zeker naar meer!


Ingrediënten
  • 140 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 210 g maanzaad + extra voor garnering
  • 2 el amandelmeel
  • snufje zout
  • 6 eieren, gesplitst
  • 150 g poedersuiker, gezeefd
  • 9 el amandellikeur
  • 450 g abrikozenjam
  • 500 ml slagroom
  • 150 g mascarpone
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 g kristalsuiker
  • paar partjes abrikoos, vers of uit blik
Extra nodig
2 springvormen van 23 centimeter doorsnee, bakpapier
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 30-35 minuten oven, 120 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvormen in en bekleed de bodems met bakpapier. 
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom. Voeg het maanzaad, het amandelmeel en een snufje zout toe. Roer door elkaar met een garde. Zet apart.
  • Klop in een schone kom de eiwitten tot zachte pieken. Voeg al kloppend lepel voor lepel de poedersuiker toe. 
  • Klop de eidooiers los in een kommetje. 
  • Voeg de eidooiers toe aan de stijfgeklopte eiwitten en spatel ze er voorzichtig door. 
  • Voeg het bloemmengsel toe en spatel ook dit er voorzichtig en luchtig door. 
  • Verdeel het beslag over de twee springvormen en strijk het glad. 
  • Bak de taarten in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 30-35 minuten gaar. controleer door een houten prikker in het midden te steken. De prikker moet er droog uitkomen. 
  • Zet de oven uit en laat de taartbodems met de deur op een kier langzaam in de oven afkoelen. 
  • Snijd de afgekoelde taarten horizontaal doormidden. 
  • Besprenkel ze met 8 el amandellikeur. 
  • Verwarm de abrikozenjam met 1 el amandellikeur in een steelpan. 
  • Wrijf de warme jam door een zeef en laat iets afkoelen. 
  • Bestrijk de taartbodems met de abrikozenjam. 
  • Doe de slagroom samen met de mascarpone in een kom en klop half stijf. 
  • Voeg de vanillesuiker en kristalsuiker toe en klop het mengsel stijf. 
  • Verdeel telkens een kwart van het slagroommengsel over een taartlaag en stapel de taartlagen op elkaar. 
  • Garneer met wat maanzaad en wat partjes abrikoos. 




Bron recept: Delicious

Geen opmerkingen:

Een reactie posten