donderdag 17 november 2016

Kokoscake

Kokoscake
Waar denk jij aan bij het horen van het woord ‘kokos’? Bounty-eilanden? Tropische gerechten? Een bekend liedje van ‘Kinderen voor Kinderen’ uit de jaren ’80? Ik denk eigenlijk altijd eerst aan tropische gerechten, kokos is namelijk een heerlijk exotisch ingrediënt dat fantastisch is om in de keuken te gebruiken. Het is zo veelzijdig dat je het gemakkelijk in al je gerechten kunt verwerken, van je ontbijt tot aan je avondmaaltijd. 

Als zoetekauw pur sang pas ik kokos natuurlijk het liefste toe in zoete baksels, want ook in de zoete keuken zijn de mogelijkheden eindeloos. Voor deze blogpost heb ik gekozen voor een kokoscake, een redelijk eenvoudig maar verrukkelijk recept. Onder de sneeuwwitte topping gaan lagen zachte cake schuil, besmeerd met een boterzachte crème. Mij mag je er op elk moment van de dag een stuk van geven. 


Ingrediënten
  • 140 ml kokosmelk
  • 350 g boter
  • 5 eidooiers
  • 4 eiwitten
  • 225 g fijne kristalsuiker
  • 4 zakjes vanillesuiker
  • 200 g bloem + extra voor het bestuiven van de cakevorm
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 75 g geraspte kokos + extra om de cake te bestrooien
  • 1 ei
  • 40 g poedersuiker
  • 3 el kokoslikeur
Extra nodig
Cakevorm van 25 centimeter lang, aluminiumfolie
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 60-65 minuten oven, 90 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 175°C. Plaats het rooster onderin de oven.
  • Vet de cakevorm goed in en bestuif hem met wat bloem. 
  • Klop in een kom 100 g boter zacht. Klop er 4 eidooiers door.
  • Klop er vervolgens 150 g fijne kristalsuiker en 2 zakjes vanillesuiker door. 
  • Zeef boven een andere kom de bloem met het bakpoeder en een snufje zout. Roer door elkaar met een garde. 
  • Klop de bloem in gedeelten en afwisselend met de kokosmelk door het botermengsel. 
  • Klop in een schone kom 4 eiwitten stijf.
  • Spatel de eiwitten zo luchtig mogelijk door het beslag. 
  • Spatel er ten slotte 75 g geraspte kokos door. 
  • Schep het beslag in de cakevorm en strijk het glad. Bak de cake 40 minuten onderin de voorverwarmde oven.
  • Dek na 40 minuten de cake af met aluminiumfolie en verlaag de oventemperatuur naar 150°C.  Bak de cake nog 20-25 minuten. 
  • Haal de cake uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen in de vorm. 
  • Stort de cake dan op een taartrooster en laat hem verder afkoelen. 
  • Maak ondertussen de botercrème. 
  • Klop 1 ei, 1 eidooier, 75 g fijne kristalsuiker en 2 zakjes vanillesuiker in een hittebestendige kom los. 
  • Klop het eimengsel au bain-marie tot een luchtige en romige crème, die als een dik lint van je gardes loopt. 
  • Zet de kom in een bak met ijskoud water en klop het eimengsel tot het koud is. 
  • Roer in een andere kom 250 g boter op kamertemperatuur zacht en voeg er 40 g poedersuiker aan toe. 
  • Klop dit alles goed door elkaar tot het mengsel zacht en luchtig is. 
  • Meng het eimengsel beetje voor beetje door het botermengsel. Roer de crème eerst glad voordat je weer wat eimengsel toevoegt. 
  • Roer druppelsgewijs de kokoslikeur door de botercrème en klop goed door. 
  • Snijd de afgekoelde cake horizontaal in 3 lagen.
  • Bestrijk de onderste 2 cakelagen met botercrème en leg alle lagen weer op elkaar. 
  • Bestrijk de buitenkant van de cake met de resterende botercrème en bestrooi hem royaal met geraspte kokos.
  • Serveer.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen