zondag 23 oktober 2016

Speculaasbavarois taartjes

Speculaasbavarois taartjes
Voor straf meegenomen worden in de zak naar Spanje. Toen ik nog op de basisschool zat moesten ik en mijn klasgenootjes hier elk jaar in de sinterklaasperiode smakelijk om lachen. We maakten er heel wat grapjes over. Heerlijk leek het ons, niet naar school maar lekker de hele dag luieren op het strand in de warme Spaanse zon. 

En dan Sinterklaas die in zijn keukentje voor ons zou koken. Mijter afgezet, de mouwen van zijn tabberd opgerold, witte handschoenen uit en een groot en zwaar kookboek (met rode linnen kaft en vergulde letters) opengeklapt op het aanrecht. Wat we te eten zouden krijgen? Waarschijnlijk een heleboel wortelstamp van al die wortels uit de kinderschoentjes. En natuurlijk de meest lekkere peper- en kruidnoten, taai taai en speculaas. Echt fantastisch om daar als kind over te fantaseren. 

Nu heel wat jaren later zou ik Sinterklaas in ieder geval een heel lekker dessert aanbevelen om de maaltijd mee af te sluiten: speculaasbavarois taartjes. Echt een super toetje. Luchtige speculaasbavarois, kruidig maar zacht van smaak, op een bodem van brosse speculaas met amandelspijs. ♫ Het heerlijk avondje is gekomen


Ingrediënten
  • 125 g bloem
  • 90 g boter
  • 235 g fijne kristalsuiker
  • 45 g bruine basterdsuiker
  • 4 g bakpoeder
  • 6 ½ eidooier
  • ½ tl vanille-extract
  • 5 tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 150 g amandelspijs
  • 1 ei, losgeklopt
  • 3 dl volle melk
  • 3 eiwitten
  • 7 blaadjes gelatine
  • 375 ml slagroom + eventueel extra voor garnering
  • kruidnoten & partjes mandarijn, voor de garnering
Extra nodig
12 kookringen van 7 centimeter doorsnee en 5 centimeter hoog, acetaat-/inlegfolie, bakpapier, huishoudfolie, bakplaat
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, ca. 15-16 minuten oven, minstens 6 uur wachten


  • Doe de bloem samen met de boter, 45 g fijne kristalsuiker, de bruine basterdsuiker, het bakpoeder, de halve eidooier, het vanille-extract, ½ tl speculaaskruiden en een snufje zout in een kom en kneed hier een stevig deeg van.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat een uur rusten in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.  
  • Bestuif je werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van 6 millimeter dikte. 
  • Steek met één van de kookringen 12 rondjes uit het deeg. 
  • Leg deze rondjes, met enige tussenruimte, op de met bakpapier beklede bakplaat. 
  • Meng een beetje van het losgeklopte ei door de amandelspijs om het smeerbaar te maken.
  • Smeer de amandelspijs op de deegrondjes, maar laat ongeveer 5-8 millimeter van de randjes vrij.
  • Vet de kookringen in en plaats ze om de deegrondjes. 
  • Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de bodempjes in ongeveer 15-16 minuten gaar.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de bodempjes helemaal afkoelen. 
  • Verwijder de ringen, maak ze schoon en plaats ze weer terug om de bodempjes. 
  • Bekleed de binnenzijde van de ringen met folie.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Meng 4 ½ tl speculaaskruiden met 150 g fijne kristalsuiker.
  • Klop in een hittebestendige kom 6 eidooiers met de speculaassuiker schuimig. 
  • Roer er de melk door. 
  • Plaats de kom op een pan boven de stoom van kokend water. 
  • Laat het geheel onder voortdurend roeren binden tot de dikte van vla. 
  • Haal de kom van de pan met water. 
  • Knijp telkens één gelatineblaadje uit en los het op in de warme vla. 
  • Zet de kom als alle gelatine is opgelost in een bak met ijskoud water en roer tot de vla lauw/koud is.
  • Klop 375 ml slagroom stevig met 40 g fijne kristalsuiker. 
  • Meng de vla voorzichtig door de geklopte slagroom.
  • Klop 3 eiwitten stijf. 
  • Meng eerst enkele lepels eiwit door de roomvla en spatel vervolgens de roomvla door de eiwitten. 
  • Vul de kookringen met de bavarois.
  • Plaats de ringen in de koelkast en laat de bavarois minstens 4 uur opstijven. 
  • Haal de taartjes uit de koelkast, verwijder de ringen en trek voorzichtig de folie eraf. 
  • Garneer de taartjes met toefjes slagroom en eventueel wat kruidnoten en partjes mandarijn. 
  • Serveer.



2 opmerkingen:

  1. Superleuk recept ik wil deze maken voor sinterklaasavond. Ik vroeg me af of ik ook 1 grote bakring zou kunnen gebruiken en hoe lang hij dan ik de oven zou moeten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt hier inderdaad 1 grote bakring voor gebruiken (deze zal zo'n 24 cm in doorsnee moeten zijn schat ik zo). Ik zou de taart dan wel wat langer in de koelkast laten staan om er zeker van te zijn dat de bavarois goed is opgesteven. Hoe lang de bodem in de oven zal moeten durf ik niet te zeggen, ik zou zelf bij 20 minuten kijken hoe ver hij is.

      Verwijderen