Sinterklaas Charlotte Russe

Sinterklaas Charlotte Russe
Blijkbaar kan voor sommigen de kerst niet vroeg genoeg beginnen. Toen ik eerder deze week de IKEA vestiging in Amersfoort binnenliep stonden ze er al: kerstbomen. Bijna in elke ‘woonkamer’ was er eentje neergeplant. Ook in het zelfbedieningsmagazijn waren medewerkers druk bezig de kerst parafernalia uit te pakken. 

En ik maar denken dat ik aan de vroege kant ben door vandaag, half oktober, mijn eerste sinterklaasrecept van dit jaar te plaatsen. Het duurt tenslotte nog bijna een maand voordat de intocht plaats zal vinden. Maar ik kon niet langer wachten. De kruidnoten, pepernoten, taai taai poppetjes, gevulde speculaas en chocoladeletters liggen immers alweer enige tijd in de winkel, en bij de eerste aanblik sloeg bij mij meteen het sinterklaasvirus toe. Ik ben echt dol op die heerlijke kneuterige gezelligheid die het hele sinterklaasfeest omringd. 

Mijn familie en ik kijken dan ook ieder jaar weer uit naar dit familiefeest. Het gaat bij ons niet om de hoeveelheid of de grootte van de cadeau’s: het gezellig samenzijn, de (spannende) voorpret, de plagerige surprises en al die heerlijke lekkernijen zijn de dingen waar wij plezier aan beleven. En die lekkernijen hoeven heus niet traditioneel te zijn. Het zou dus goed kunnen dat deze verrukkelijke Sinterklaas Charlotte Russe op 5 december op tafel verschijnt ♫ Zo lekker, zo lekker, zo lekker en zo zoet ♫ 

Tip: voor een kindvriendelijke versie van deze Charlotte Russe kun je de amaretto vervangen door ½ - 1 theelepel amandelextract (of voeg toe naar eigen smaak).


Ingrediënten
  • ca. 36 lange vingers
  • 10 g gelatine (6 blaadjes)
  • 1 ½ tl speculaas-/koekkruiden
  • 50 g kristalsuiker + 5 el
  • 1 ei
  • 4 eidooiers
  • 45 g amaretto
  • 250 g kleine kruidnootjes
  • 500 ml slagroom
  • eventueel (chocolade) kruidnoten & slagroom voor de garnering
Extra nodig
1 Charlotte Russe vorm van 18 centimeter doorsnee, 1 Charlotte Russe vorm van 12 centimeter doorsnee, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 1 dag wachten


  • Bekleed de Charlotte vormen met huishoudfolie en laat de folie ruim over de rand hangen. 
  • Zet de lange vingers rechtop en tegen elkaar aan, met de gesuikerde kant naar buiten, in de Charlotte vormen. Snijd ze van tevoren op maat. Voor de grote Charlottevorm heb je ca. 21-22 lange vingers nodig (ze zullen niet helemaal tot bovenaan de vorm reiken) en voor de kleine vorm ca. 14 lange vingers. 
  • Week de gelatine in koud water.
  • Meng de speculaaskruiden met 50 g kristalsuiker.
  • Klop het ei, de eidooiers en de speculaaskruiden-suiker au bain-marie tot een romige crème. 
  • Zet de kom met het eimengsel op je werkblad en klop nog even goed door tot het mengsel iets is afgekoeld.
  • Knijp de gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen. Let op: dit smelten gebeurt in een paar seconden. 
  • Spatel de gelatine vlug en krachtig door het eimengsel.
  • Spatel er dan de amaretto door.  
  • Klop de slagroom met 5 eetlepels suiker stijf. 
  • Giet een gedeelte van het eimengsel bij de slagroom en spatel dit er luchtig doorheen.
  • Spatel vervolgens de rest van het eimengsel erdoor, tot alles goed gemengd is. 
  • Spatel tenslotte 250 g kleine kruidnootjes door het mengsel.
  • Schep het mengsel in de vormen en strijk het glad. 
  • Dek de vormen af met de overhangende huishoudfolie en laat ze 1 dag rusten in de koelkast, om op te kunnen stijven en om de smaken goed op elkaar te laten inwerken. 
  • Keer de Charlotte’s om op een bord en verwijder de vorm en de folie.
  • Versier ze eventueel met wat (chocolade) kruidnoten en opgeklopte slagroom.
  • Bind een lint om de Charlotte’s en serveer. 



Reacties

  1. Je bent er inderdaad vroeg bij! Maar wat is deze taart een schoonheid! Wauw!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten