donderdag 1 september 2016

Charlotte Russe met witte chocolade, kwark & frambozen

Charlotte Russe met witte chocolade, kwark & frambozen
Voor de weerkundigen mag dan vandaag, 1 september, de herfst beginnen, voor mij is het nog gewoon (bijna) een maandje (na)zomer. Een maand waarin de dagen weliswaar korter worden en de nachten duidelijk verfrissen, maar desalniettemin is het zomer. Ik ben op het moment ook nog echt niet klaar voor het najaar, de gedachte dat ik over niet al te lange tijd weer afscheid moet nemen van al dat heerlijke zomerfruit stemt mij niet vrolijk. 

Gelukkig zijn de aardbeien, frambozen, perziken en nectarines nu nog gewoon verkrijgbaar. Dus zolang het nog kan bak/creëer ik er met veel liefde iets lekkers mee. En al bij de eerste hap van deze Charlotte Russe met witte chocolade, kwark & frambozen was ik heel erg blij dat het frambozenseizoen nog niet ten einde is. Wat een verrukkelijke traktatie! 

De Charlotte is dankzij de kwark echt heerlijk fris en de chocolade met stukjes framboos en amandel zorgt voor een verrukkelijke smaaksensatie. Het is echt een heel eenvoudig te bereiden nagerecht en qua uitstraling ziet het er echt super feestelijk uit. Echt het ideale dessert om de nazomer te vieren.  


Ingrediënten
  • 130 g Verkade Flinterdun Framboos & Amandel chocolade
  • 125 ml slagroom
  • 200 g naturel kwark
  • 50 g (fijne) kristalsuiker
  • 1 blaadje gelatine
  • ca. 14 lange vingers
  • verse frambozen, voor de garnering
  • poedersuiker, voor de garnering
  • witte chocolade, geschaafd, voor de garnering
Extra nodig
Charlottevorm van 12 centimeter doorsnee, huishoudfolie, lint (voor decoratie)
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, minstens 3 uur wachten


  • Week de gelatine in koud water.
  • Bekleed de charlottevorm met huishoudfolie en laat de folie over de rand hangen. 
  • Zet de lange vingers rechtop en tegen elkaar aan, met de gesuikerde kant naar buiten, in de charlottevorm (of een andere iets taps toelopende vorm). Snijd ze van tevoren op maat. 
  • Smelt de Verkade Flinterdun Framboos & Amandel chocolade au bain-marie. Laat iets afkoelen. 
  • Klop de slagroom lobbig. Verdeel in twee helften. Slechts één helft wordt gebruikt voor dit recept: 60/65 ml slagroom opkloppen is lastig vanwege de geringe hoeveelheid, vandaar dat ik 125 ml aangeef in de ingrediëntenlijst. 
  • Mix de kwark en de suiker door één helft van de lobbig geklopte slagroom. 
  • Mix of roer er vervolgens de chocolade door. 
  • Knijp de gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen. Let op: dit smelten gebeurt in een paar seconden. 
  • Spatel de gelatine vlug en krachtig door het chocolade-kwarkmengsel. 
  • Giet het mengsel in de charlottevorm met de lange vingers, strijk glad en vouw er de overhangende folie over. 
  • Laat de Charlotte Russe minstens 3 uur opstijven in de koelkast. 
  • Leg een bordje omgekeerd op de vorm en keer het geheel om. Verwijder de vorm en de folie.
  • Garneer de bovenkant van de Charlotte met verse frambozen. Bestrooi deze met wat poedersuiker en strooi er ten slotte wat geschaafde witte chocolade over.  
  • Bind een lint om de Charlotte en serveer.


Charlotte Russe met witte chocolade, kwark & frambozen

2 opmerkingen:

  1. Inderdaad heel makkelijk te maken. Zonder charlottevorm in een pannetje gaat ook heel goed. ;-)
    Alleen ging het niet goed met het doorroeren van de chocola: die koelde direct te veel af waardoor het niet goed mengde. Het resultaat was een vulling die niet dik genoeg was om te snijden (dat werd een zooitje) waarbij de chocola een tonggevoel gaf alsof het was gaan schiften.

    Volgende keer de chocola dus wat warmen door de slagroom/kwark roeren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Erik,
      Als de chocolade te snel afkoelt om hem nog in vloeibare toestand door de kwark te kunnen roeren, dan kun je de chocolade inderdaad beter nog een beetje verwarmen. Niet te veel natuurlijk, want te warme chocolade en koude kwark & slagroom is geen goede combinatie.
      Heel veel groeten,
      Tessa

      Verwijderen