zondag 14 augustus 2016

Omgekeerde bokkenpootjes

Omgekeerde bokkenpootjes
Een lekker koekje is onmisbaar bij een kopje koffie of thee. Zeker in ons land, want Nederland is toch echt wel een koekjesland. Wanneer je een goed gevulde koektrommel op tafel zet, roept dit gewoon een heerlijk gevoel van knusse huiselijkheid op. Je koffie/thee-momentje wordt zo echt een momentje Hollandse gezelligheid. 

Koekjes uit de supermarkt zijn natuurlijk lekker, maar eerlijk is eerlijk, ze kunnen niet tippen aan koekjes die je zelf bakt. Neem nu het bokkenpootje. De kwaliteit van de koekjes uit het schap is heel behoorlijk, maar wanneer je ze eenmaal zelf gebakken hebt wil je eigenlijk niets anders meer. Traditioneel worden bokkenpootjes gemaakt van twee staafjes luchtig amandel-biscuit die aaneen geplakt worden met abrikozenjam, waarna de voetjes aan beide zijden in de pure chocolade gedoopt worden. 

De combinatie van amandel, abrikozen en chocolade is echt ontzettend lekker, maar toch besloot ik de koekjes eens andersom te maken. Deze keer dus een chocolade-amandel-biscuit, een vulling van botercrème en voetjes die je in een wit chocolade-badje dompelt. Het kenmerkende amandelschaafsel ontbreekt bij deze exemplaren, dit is vervangen door heerlijke pistachenootjes. Het resultaat is een feestelijk ogend en bijzonder lekker smakend koekje. Ze zullen dan ook geen lang leven in de koektrommel beschoren zijn. 

Tip: dit recept is goed voor circa 20 koekjes. 


Ingrediënten
  • 100 g amandelmeel
  • 20 g bloem
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 30 g cacaopoeder
  • 3 eiwitten
  • 50 g boter, zacht
  • 75 g poedersuiker
  • 1 el melk
  • 50 g witte chocoladepasta
  • 150 g witte chocolade
  • pistachenoten, fijngehakt
Extra nodig
twee bakplaten, bakpapier, spuitzakken, 2 gladde ronde spuitmondje van ca. 10 mm (voor de koekjes) en ca. 8 mm (voor de vulling) doorsnee.
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 15 minuten oven, 60 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bakplaten met bakpapier. 
  • Zeef het amandelmeel met de bloem, 100 g fijne kristalsuiker en het cacaopoeder boven een kom. Roer door elkaar met een garde. Zet apart. 
  • Klop de eiwitten stijf. Wanneer de eiwitten voldoende schuimvolume hebben, voeg dan geleidelijk 50 g fijne kristalsuiker toe. Het schuim is klaar als het in pieken blijft staan.
  • Spatel voorzichtig het amandelmeelmengsel door het eiwit. 
  • Doe het beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje van circa 10 mm doorsnee.
  • Spuit staafjes van ongeveer 6 centimeter lang op de bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte tussen de koekjes, minstens 2 centimeter, want ze rijzen nog in de oven. Zorg ook voor een even aantal staafjes, je hebt er tenslotte twee per koekje nodig.
  • Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. 
  • Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat en haal ze er dan voorzichtig vanaf. 
  • Maak ondertussen de botercrème. 
  • Mix de boter en poedersuiker tot een romig en luchtig mengsel. Voeg de melk en de witte chocoladepasta toe en klop er een mooie crème van. 
  • Doe de botercrème in een spuitzak met een rond spuitmondje van circa 8 mm doorsnee. Spuit een dun streepje crème op de gladde kant van een koekje en druk er vervolgens voorzichtig een tweede koekje tegen. Druk dit zacht tegen elkaar.
  • Herhaal dit spuiten van de crème tot alle koekjes gedaan zijn.
  • Plaats de koekjes heel even in de koelkast om de vulling op te laten stijven. Plaats de koekjes echt niet te lang in de koelkast, want dan worden ze zacht.
  • Hak de witte chocolade in kleine stukjes. Smelt 2/3 van de chocolade au bain-marie.
  • Haal de kom van de pan met water en voeg vervolgens onder voortdurend roeren de resterende chocolade toe.
  • Dompel beide uiteinden van de koekjes in de gesmolten chocolade, zorg dat het teveel aan chocolade eraf druipt. 
  • Leg de koekjes op een rooster en bestrooi de nog warme chocolade met wat fijngehakte pistachenootjes. 
  • Laat de bokkenpootjes opstijven.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen