donderdag 4 augustus 2016

Chocolate chip skillet cookies met pindakaas

Chocolate chip skillet cookies met pindakaas
Regelmatig heb ik ze in bladen en op het internet voorbij zien komen: gerechten gemaakt in gietijzeren ovenvaste koekenpannen, skillets genaamd. Maar nog niet eerder maakte ik een baksel in deze pannetjes. 

Tot ik twee weken geleden de stoute schoenen aantrok en deze chocolate chip cookies met pindakaas bakte...Ik begreep meteen waarom zoveel mensen gek zijn op deze rustieke koekenpan-cookies (en ik kon mezelf wel voor m'n kop slaan dat ik ze niet eerder gemaakt had).

Ze zijn ontzettend makkelijk om te maken en ze zien er op tafel indrukwekkend uit, ze zijn vol van smaak, hebben een zachte & kleverige binnenkant, knapperige randjes en kunnen (bijna) rechtstreeks vanuit de oven op tafel, dus geen gedoe en onmiddellijke bevrediging. 

Deze skillet-cookies hebben alle goede eigenschappen die een lekkere cookie moet hebben en wanneer je er een bolletje vanille-ijs op serveert, lijkt het alsof je de hemel in je pannetje hebt liggen. Met elke hap is het heerlijk genieten, en de cookie blijft onweerstaanbaar tot de laatste kruimel. 


Ingrediënten
  • 110 g bloem
  • ½ tl zuiveringszout
  • 70 g bruine basterdsuiker
  • 50 g kristalsuiker
  • ½ ei
  • ½ tl vanille-extract
  • 95 g gladde pindakaas
  • 85 g boter, gesmolten
  • 85 g pure chocolade, grof gehakt
  • 25 g pinda’s
Extra nodig
4 mini-skillets (ovenvaste koekenpannetjes) van 10-12 centimeter doorsnee
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 15-18 minuten oven, 15 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de bloem, het zuiveringszout, de suikersoorten, het halve ei, het vanille-extract, de pindakaas en gesmolten boter in een ruime kom en mix goed door elkaar. 
  • Roer er de grofgehakte pure chocolade en de pinda’s door. 
  • Verdeel het deeg over de skillets en druk het glad (het deeg moet tot ongeveer halverwege de zijkant van de pannetjes komen). 
  • Plaats de skillets op een bakplaat en bak de cookies ongeveer 15-18 minuten, tot ze bruin zijn, maar nog steeds een beetje zacht aan de binnenzijde. 
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de cookies een klein beetje afkoelen (let op, de handgrepen van de pannetjes worden heet, dus gebruik een pannenlap of ovenwant bij het vastpakken). 
  • Serveer de cookies warm in de pannetjes, met een bolletje vanille-ijs erbij.



Bron recept: Donna Hay Magazine (issue 88)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen