Cappuccino chocolademousse-taartjes

Cappuccino chocolademousse-taartjes
 

Cappuccino chocolademousse-taartjes. Zo, dat is een hele mond vol. En wát voor een volle mond: elke hap van deze taartjes is pure verwennerij, een ware weldaad voor je smaakpapillen. 

Als eerste proef je een zachte en romige chocolademousse. Deze mousse smelt werkelijk op je tong en is dankzij het gebruik van cappuccino chocolade echt heerlijk rijk van smaak. Daarna mag je je tanden in een krokante koekbodem zetten, gemaakt van vermalen Café Noir biscuitjes. Deze verrukkelijke koekjes zijn dankzij hun koffiesmaak echt ideaal voor het gebruik in een cappuccino-taartje. En als kers op de taart zijn de taartjes versierd met wat chocoladeschaafsel, iets waar mijn chocoholic-hart alleen maar sneller van gaat kloppen. Al met al echt een lekkernij om je vingers bij af te likken… en het gebaksbordje erbij. 

Tip: ik heb deze taartjes in 6 kookringen gemaakt, maar je kunt ook één grote taart maken in een taartring van ca. 16-18 centimeter doorsnee en 6 centimeter hoog.


Ingrediënten

  • 130 g Verkade Café Noir biscuitjes
  • 60 g boter
  • 225 g Verkade cappuccino chocolade
  • 1 1/2 blaadje witte gelatine
  • 50 g eidooier
  • 25 g kristalsuiker
  • 25 g water
  • 250 ml slagroom
  • 60 g poedersuiker
  • 1 stick espressopoeder

Extra nodig
6 kookringen van 7 cm doorsnee en 5 cm hoog (of 1 taartring van 16-18 cm doorsnee en 6 cm hoog), acetaat-/inlegfolie, bakpapier, keukenmachine, spuitzak, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, minstens 4 uur wachten

Werkwijze

  • Bekleed de binnenzijde van de kookringen met de folie. Plaats de ringen op een met bakpapier beklede snijplank.
  • Maal de Verkade Café Noir biscuitjes fijn in de keukenmachine.
  • Smelt de boter in een pannetje. Voeg de biscuitkruimels toe en roer door elkaar met een lepel.
  • Verdeel het mengsel over de kookringen en druk aan met de bolle kant van een lepel, tot het gelijkmatig verdeeld is. Plaats de ringen in de koelkast.
  • Hak 150 g Verkade cappuccino chocolade fijn. Zet apart.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Doe de eidooiers in een kom.
  • Doe de kristalsuiker en het water in een steelpannetje en breng dit aan de kook.
  • Giet de suikersiroop in een schaaltje en verwarm dit 30 seconden op vol vermogen in de magnetron.
  • Giet de siroop over de eidooiers en klop ze licht, romig en luchtig op.
  • Klop de slagroom samen met de poedersuiker en het espressopoeder bijna stijf (dik-lobbig).
  • Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron (pas bij gebruik van de magnetron goed op dat de chocolade niet verbrand).
  • Giet de chocolade in een ruime kom en spatel hier 1/3 van de slagroom door.
  • Knijp de gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetrom op vol vermogen. Let op: de gelatine smelt in een paar seconden.
  • Roer de gesmolten gelatine vlug en krachtig door het slagroom-chocolademengsel.
  • Spatel de eidooiers en de rest van de slagroom luchtig door het mengsel.
  • Vul een spuitzak met de chocolademousse en spuit de mousse op de koekbodems in de ringen.
  • Dek de ringen af met huishoudfolie en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Haal de taartjes uit de koelkast, verwijder de ringen en trek voorzichtig de folie eraf.
  • Schaaf de resterende Verkade cappuccino chocolade (dit gaat heel gemakkelijk met een dunschiller) en strooi dit schaafsel over de taartjes.
  • Serveer.



Reacties

  1. zo dat ziet er heerlijk uit!
    Is wel een bewerkelijk recept zeker?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Rianne, dat ligt er een beetje aan hoe ervaren je met bakken bent. Persoonlijk vind ik het niet bewerkelijk, maar ik heb dan ook al heel vaak met gelatine gewerkt, eiwitten stijfgeklopt en chocolademousse gemaakt. Mocht je dit allemaal nog niet zo vaak of helemaal niet gedaan hebben, dan kan dit recept een kleine uitdaging zijn. Maar ook dan denk ik dat het allemaal wel mee valt met de moeilijkheidsgraad. Het eindresultaat is alle moeite in ieder geval dubbel en dwars waard. Groeten, Tessa

      Verwijderen
    2. Kan je de eidooiers ook weglaten ivm zwangere vrouwen?

      Verwijderen
    3. Dat kan, je mousse wordt alleen minder luchtig en romig.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen
  2. 25 gr water is 25 ml? En daarin los ik 25 gr suiker op?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Jolanda,
      ml is bijna nooit gelijk aan gram, maar in dit geval is de hoeveelheid zo klein dat je kan zeggen dat 25 gram water 25 ml is. In het water los je inderdaad 25 gram suiker op.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen
  3. Klopt het dat je eenerzijds de kristalsuiker en water ineen pannetje aan de kook brengt en dan nog eens die suikersiroop in de magnetron: "Doe de kristalsuiker en het water in een steelpannetje en breng dit aan de kook.
    Giet de suikersiroop in een schaaltje en verwarm dit 30 seconden op vol vermogen in de magnetron. "
    Waarom moet dit nogmaals opgewarmd worden?
    Dank U wel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt inderdaad. Dit is een techniek die ik ooit heb overgenomen uit een recept van Erik van den Hende (Bakboek. De klassiekers). En het werkt voor dit doel (het veilig gebruik & opkloppen van rauwe eidooiers) heel goed.
      Ik heb het recept eens geprobeerd zonder gebruik te maken van de magnetron waarbij ik de suikersiroop iets langer liet doorkoken in het pannetje), maar toen hield ik teveel vocht over en werden de eidooiers niet romig. Het opwarmen in de magnetron zorgt ervoor dat er in korte tijd behoorlijk wat vocht verdampt.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen
  4. Hallo, in mijn vroegere recepten van chocolademousse ging er altijd opgekopt eiwit bij. Hier niet en heb het dus ook gemaakt zonder eiwit. Maar wij vonden het nogal zwaar, helemaal niet luchtig. Is het eiwit vergeten in het recept? Of doet u het er effectief niet bij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi!
      Excuses voor mijn late reactie, ik ben op 21 mei bevallen van onze zoon en heb sindsdien even geen aandacht aan mijn blog besteed.
      Er zijn verschillende manieren om chocolademousse te maken, met of zonder ei. In dit geval heb ik het zonder eiwit gemaakt. Jammer om te horen dat u de mousse nogal zwaar vond. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. U zou wat eiwit kunnen toevoegen, maar ik hoop dat de mousse dan zijn stevigheid niet verliest en niet uitloopt.
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten