donderdag 25 augustus 2016

Appel flaugnarde met rozemarijn

Appel flaugnarde met rozemarijn
Voor sommige van jullie is het misschien nog vakantietijd, maar mijn vakantie, die ik doorbracht in de mooie Franse Ardennen, zit er alweer enige tijd op. Helaas ging dit vrije weekje wel supersnel voorbij, maar de tijd vliegt dan ook als je het heel erg naar je zin hebt. 

Om hier thuis in Brabant een klein beetje het Frankrijk-gevoel vast te houden maakte ik vorige week een typisch Franse lekkernij: een flaugnarde, het zusje van de welbekende clafoutis. 

Eerder dit jaar maakte ik een flaugnarde met perzik, die ik omschreef als ‘goddelijk lekker’ en die mij bij elke hap deed verlangen naar de Franse zomer. Nou, over deze appel flaugnarde met rozemarijn kan ik exact hetzelfde zeggen. Wat een verrukkelijke traktatie! 

De toegevoegde honing en rozemarijn geven dit dessert een hele speciale smaak, waardoor hij zich op een positieve manier onderscheid van alle andere varianten van dit klassieke Franse nagerecht. Nu maar hopen dat de (Franse) zomer nog heel lang duurt. 


Ingrediënten
  • 175 ml melk
  • 125 ml slagroom
  • 1 takje rozemarijn van ca. 8 cm
  • 3 el vloeibare honing
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • 80 g fijne kristalsuiker
  • 140 g bloem
  • 2 appels
Extra nodig
Ovenschaal van 26 bij 20 centimeter, fijne zeef
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 35 minuten oven, 45 minuten wachten


  • Doe de melk samen met de slagroom, de rozemarijn en de honing in een pan en roer door elkaar. 
  • Breng het mengsel aan de kook, neem de pan van het vuur en laat 30 minuten trekken. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in met boter. 
  • Giet het melkmengsel door een fijne zeef in een kom. 
  • Klop in een andere kom de eieren, het zout en de kristalsuiker in 6-8 minuten tot een bleek en luchtig mengsel. 
  • Zeef de bloem erboven en spatel erdoor.  Spatel er vervolgens het melkmengsel door. 
  • Schenk het beslag in de ovenschaal. 
  • Snijd de appels in vieren (de schil hoeft niet verwijderd te worden, maar dit mag natuurlijk wel als je dat lekkerder vindt), verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. 
  • Leg/steek de plakjes appel op/in het beslag. 
  • Bak de flaugnarde ca. 35 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot hij goudbruin is. 
  • Haal de flaugnarde uit de oven en laat iets afkoelen. 
  • Serveer de flaugnarde warm en strooi er voor het serveren wat poedersuiker over. 




Bron recept: Vegetarisch nieuwe stijl! Nicola Graimes

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen