donderdag 14 juli 2016

Semifreddini met frambozen

Semifreddini met frambozen
Wanneer je van lekker ijs houdt en ook regelmatig zelf ijs maakt is het zeker de moeite waard om een goede ijsmachine aan te schaffen. Maar noodzakelijk is dit natuurlijk niet, want ook zonder machine zijn er mogelijkheden om een heerlijk ijskoud dessert op tafel te krijgen. En heel moeilijk of arbeidsintensief hoeft dit niet te zijn. Het bewijs hiervoor is de semifreddo (of semifreddini, wanneer het kleine exemplaren betreft), echt de easy way van ijs maken. 

De naam van dit typisch Italiaanse nagerecht betekent letterlijk halfbevroren. Het is een soort mousse die je bevriest en die structuur maakt deze ijstaartjes zo lekker. Ze staan werkelijk in een handomdraai op tafel en zijn echt om van te smullen. Heerlijk zacht en heerlijk fris. Een ideaal dessert om de zomer mee te vieren. 


Tip: wanneer je deze ijstaartjes voor kinderen maakt, vervang dan de limoncello door citroen- of frambozensiroop. 


Ingrediënten
  • 400 g frambozen
  • 3 el limoncello
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 ei 
  • 1 eierdooier
  • 150 ml slagroom
Extra nodig
4 kookringen van 7 centimeter doorsnee, staafmixer, bakpapier of acetaat-folie
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, minstens 2 uur wachten


  • Bekleed een plat bord of snijplank met een vel bakpapier en plaats hier de vier kookringen op. Bekleed de binnenzijde van de ringen met een reep bakpapier of acetaat-folie.
  • Pureer 300 g frambozen met de staafmixer.
  • Hang een fijne zeef boven een kom en schenk de frambozenpuree in de zeef. Wrijf met de bolle kant van een lepel de puree door de zeef, zodat de pitjes achterblijven en je een gladde puree (ongeveer 200 g) krijgt.
  • Meng de limoncello door de puree. 
  • Klop 50 g kristalsuiker met het ei en de eierdooier in een hittebestendige kom au bain-marie tot een dik en romig mengsel. 
  • Neem de kom van de pan en klop nog 2 minuten door, tot het mengsel is afgekoeld. 
  • Klop de slagroom dik lobbig.
  • Spatel de frambozenpuree door het eimengsel en spatel er vervolgens de slagroom door. 
  • Schep dit mengsel in de kookringen. 
  • Plaats de kookringen in de diepvries en laat minstens 2 uur bevriezen. 
  • Maak intussen 100 g frambozen met een beetje water vochtig. 
  • Strooi 50 g kristalsuiker in een diep bord en rol er de frambozen door. 
  • Laat de frambozen op een vel bakpapier drogen. 
  • Neem de ijstaartjes uit de diepvries en plaats ze op een bordje. 
  • Verwijder de kookringen en het bakpapier/de acetaat-folie en laat de taartjes in 5-10 minuten iets zachter worden. 
  • Garneer de semifreddini met de gesuikerde frambozen. 




Bron recept: Janneke Philippi, Vier de zomer met Janneke Philippi (echt een aanrader mocht je hem nog niet in huis hebben!)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen