donderdag 21 juli 2016

Flaugnarde met perzik

Flaugnarde met perzik
Een groen glooiend landschap met eeuwenoude bossen, beekjes, meertjes, door heggen omzoomde weiden, blonde korenvelden en kronkelende landweggetjes langs kleine dorpjes waar oude kerkjes staan te dromen. Ja, als jullie dit lezen heb ik Nederland voor een weekje verruild voor de mooie Franse Ardennen. 

Ver van alle drukte en het lawaai, de stilte is hier echt oorverdovend, geniet ik deze week in een fraaie omgeving te midden van een groenten- en bloementuin van de Franse zon (hoewel ik niet zo’n zonaanbidder ben, dus waarschijnlijk zal ik meer tijd doorbrengen in de schaduw van enkele fruitbomen). Toch zal het niet alleen een week zijn waarin ik louter zal genieten van het land, want ik ben naar Frankrijk gekomen om te werken. In een klein team ga ik de hele week vegetarisch koken voor een groep beeldhouwcursisten. 

Super gezellig & leuk, maar wel heel druk (de groep bestaat namelijk uit 21 personen). Natuurlijk ben ik er vooral voor de toetjes, en als er iets is dat niet mag ontbreken op de menukaart dan is het wel een typisch Franse lekkernij: een flaugnarde. Dit Franse dessert dat bereid wordt met vers zomerfruit is het zusje van de clafoutis. Het smaakplezier is hetzelfde, het verschil zit in het feit dat een clafoutis traditioneel met kersen wordt gemaakt en alle varianten met ander fruit de naam flaugnarde krijgen toebedeeld. 

Het geheim voor een succesvol resultaat zit in het evenwicht tussen de smaak van het beslag en het zoete seizoensfruit, dat natuurlijk vers en rijp moet zijn (en stevig vruchtvlees wil ook helpen). Deze flaugnarde met perzik is echt goddelijke lekker, elke hap doet je verlangen naar de Franse zomer. 


Ingrediënten
  • 100 g bloem
  • 3 el kristalsuiker
  • 2  eieren
  • snufje zout
  • 75 ml volle melk
  • 75 ml slagroom
  • 1 à 2 perziken
Extra nodig
Ronde ovenschaal van 20-22 centimeter doorsnee
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 30 minuten oven, 25 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in met wat boter. 
  • Zeef de bloem boven een kom. Voeg 3 el kristalsuiker toe en roer deze door de bloem. 
  • Voeg de eieren en een snufje zout toe en roer deze met een garde door de bloem. 
  • Voeg beetje voor beetje de melk en de slagroom toe en roer tot een glad beslag. 
  • Halveer de perzik, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in schijfjes. 
  • Schenk het beslag in de ingevette ovenschaal en verdeel hier de schijfjes perzik over. 
  • Bak de flaugnarde in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Neem de flaugnarde uit de oven en serveer het liefst lauwwarm. 

Voor een extra smaaksensatie kun je de flaugnarde bestrooien met tijmsuiker. Maal hiervoor 3 el kristalsuiker met 1 el tijmblaadjes met behulp van een staafmixer tot fijne, groene en geurige suiker.




Bron recept: Janneke Philippi, Vier de zomer met Janneke Philippi

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen