donderdag 7 juli 2016

Appel-citroencake

Appel-citroencake
Ja, natuurlijk is er niets mooier dan een appel te eten waarvan je weet dat hij geen lange reis vanuit het buitenland achter de rug heeft, maar gisteren of eergisteren van een appelboom in de regio is geplukt. Maar helaas is het Nederlandse appelseizoen nog niet aangebroken (als ik me niet vergis gebeurt dat pas ergens halverwege/eind augustus) dus op de echt verse appeltjes is het nog eventjes wachten. 

Tot die tijd doe ik mijzelf te goed aan de toch ook wel heel erg lekkere exemplaren die te koop zijn bij het groente- en fruitbedrijf in het naburige dorp (van supermarktappels wordt ik namelijk echt niet vrolijk). Een plek waar ze tegenwoordig trouwens ook appellikeur (!) verkopen (Leon no. 2 genaamd), maar daar over een andere keer meer... 


Appels zijn natuurlijk heerlijk om zo uit het vuistje te eten, maar toch gaat er niets boven een heerlijke appelcake. Deze keer is het een heel fris exemplaar geworden. In het beslag zit namelijk citroenrasp verwerkt en uit de oven wordt de cake rijkelijk doordrenkt met citroensiroop. Dit aangename verfrissende accent combineert heel erg goed met de zachte appel. Het resultaat is echt een fantastische cake, ideaal om te serveren op een mooie zomerse dag. 

Tip: als je toevallig lemon curd ergens in je keukenkastje of koelkast verstopt hebt, kun je ook nog 1 à 2 eetlepels lemon curd door het beslag mengen ~ bewaar de cake goed ingepakt op een koele en droge plaats. 


Ingrediënten
  • 1 grote citroen
  • 75 g zachte boter
  • 125 g fijne kristalsuiker + 2 el
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 2 ½ el volle melk
  • 2 handappels
Extra nodig
Een ronde springvorm van 20 centimeter doorsnee, bakpapier
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 45 minuten oven, 1 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Rasp de citroen en pers hem uit.
  • Klop in een grote kom met een elektrische handmixer de boter en fijne kristalsuiker tot een zeer lichte en luchtige massa (dit kan best 10 minuten duren).
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, eieren, melk en citroenrasp toe. Klop alles kort maar goed door, tot alles goed is vermengd.
  • Giet het beslag in de springvorm en strijk het glad. 
  • Schil de appels en snijd ze elk in vieren. Verwijder de klokhuizen.
  • Leg één stuk appel met de bolle zijde naar boven in het midden van de springvorm en leg de andere stukken er rond omheen. Je hoeft de appels niet aan te drukken, leg ze gewoon op het beslag.
  • Plaats de springvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar. 
  • Verwarm intussen het citroensap en 2 el kristalsuiker in een steelpan. Blijf roeren tot de suiker gesmolten is. 
  • Haal de cake uit de oven en schenk het warme sap over de warme cake in de vorm. 
  • Laat de cake helemaal afkoelen en serveer.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen