Abrikozen-perzik panna cotta

Abrikozen-perzik panna cotta
De desserts die ik het liefste maak kosten vaak niet heel erg veel tijd om te maken, ik hoef er niet elke schaal & pan in mijn keuken voor vies te maken en de ingrediënten zijn vaak niet heel lastig om te vinden (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). 

Deze abrikozen-perzik panna cotta vergt misschien iets meer tijd en inspanning dan het maken van bijvoorbeeld een clafoutis, maar heel ingewikkeld wordt het niet en het resultaat is het dubbel en dwars waard: een verrukkelijk fris, romig & zomers nagerecht. Aan tafel hoorde ik dan ook een heerlijke stilte, enkel onderbroken door het geluid van de lepeltjes die het bordje raakte. 

Tip: in plaats van abrikozenpuree kun je natuurlijk ook perzikenpuree voor deze panna cotta gebruiken. 


Ingrediënten
  • 10 abrikozen
  • 300 ml water
  • 150 g kristalsuiker
  • 2 el + 1 tl perzikenlikeur
  • 4 blaadjes gelatine
  • 150 ml melk
  • 150 ml slagroom
Extra nodig
5 puddingvormpjes/timbaaltjes met elk 125 ml inhoud, keukenpapier, staafmixer
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, minstens 6 uur wachten


  • Halveer de abrikozen en verwijder de pitten. 
  • Verwarm het water en 75 g kristalsuiker in een steelpan op halfhoog vuur. Roer tot de suiker is opgelost. 
  • Voeg de halve abrikozen toe en laat ze 3-8 minuten (afhankelijk van de hardheid) sudderen tot ze zacht zijn. Laat ze niet té zacht worden, ze moeten nog wat stevigheid hebben en mogen niet uit elkaar vallen. 
  • Haal de abrikozen uit de pan en laat ze uitlekken. 
  • Hang een zeef boven een kom en leg hier 2 vellen keukenpapier in. Giet het pocheervocht in de zeef. Meet 100 ml van het pocheervocht af en roer hier 1 el perzikenlikeur door. 
  • Week 1 ½ blaadje gelatine in koud water. 
  • Knijp de gelatine uit en verwarm dit samen met het pocheervocht in een steelpan. Roer tot de gelatine is opgelost. 
  • Leg 5 abrikozenhelften met de snijkant naar boven in de vormpjes. Giet over elke abrikozenhelft 1 eetlepel van het vocht. 
  • Plaats in de koelkast tot de gelatine is opgesteven.
  • Pureer de overige abrikozen met een staafmixer. Je hebt 150 g abrikozenpuree nodig.
  • Week 2 ½ blaadje gelatine in koud water. 
  • Doe de melk samen met de slagroom in een steelpannetje en meng hier 75 g kristalsuiker door. 
  • Verhit het melkmengsel al roerend op laag vuur. 
  • Draai het vuur uit zodra het mengsel begint te koken. 
  • Haal de steelpan van het vuur en laat de inhoud iets afkoelen. 
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer deze door het warme melk-mengsel.
  • Roer er vervolgens de abrikozenpuree en 1 el + 1 tl perzikenlikeur door. 
  • Giet het mengsel in de vormpjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur. 
  • Plaats de vormpjes  afgedekt in de koelkast en laat minstens 5 uur (maar liever de hele nacht) opstijven in de koelkast. 
  • Ga voor het storten met een dun mesje langs de rand van elke panna cotta om ze los te snijden van het vormpje. Dompel de vormpjes aan de buitenkant een paar seconden in warm/heet water. Stort elke panna cotta op een bordje.
  • Serveer.


Reacties