zondag 19 juni 2016

Sinaasappel-anijs biscotti

Sinaasappel-anijs biscotti
Anijszaad gecombineerd met sinaasappel. Om heel eerlijk te zijn zou ik zelf waarschijnlijk nooit op deze smaak-combinatie gekomen zijn. Ik gebruik beide ingrediënten regelmatig in de keuken, maar nooit samen en anijs vooral in de herfst- en wintermaanden wanneer ik kruidkoek, pepernoten en taaitaai bak. 

Gelukkig ben ik eigenlijk altijd wel in om iets nieuws te proberen, dus toen ik besloten had dat ik weer eens biscotti (of cantuccini) wilde gaan bakken en dit recept van Martha Stewart op Pinterest tegenkwam, besloot ik de uitdaging aan te gaan. En het werd een uitdaging waar ik nogal versteld van stond, want het leverde een geweldig resultaat op. Gedurende de gehele baktijd ben ik in de keuken blijven staan, want het rook echt goddelijk lekker. En de koekjes zelf zijn echt onweerstaanbaar. 

Heerlijk krokant en een beetje bros/kruimelig, maar daardoor ideaal voor het dippen in thee, koffie of een glaasje wijn. Maar gewoon los zijn deze dubbel gebakken koekjes ook echt geweldig. 

Tip: in een luchtdichte verpakking kun je de koekjes maximaal 2 weken bewaren. 


Ingrediënten
  • 125 g amandelen
  • 190 g bloem
  • 125 g speltbloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 115 g boter
  • 175 g kristalsuiker
  • 2 eieren
  • geraspte schil van 1 ½ sinaasappel
  • 1 ¼ tl gemalen anijszaad
Extra nodig
Bakpapier, bakplaten, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, circa 50 minuten oven, 3 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid hier de amandelen over uit. Rooster ze ongeveer 10 minuten, tot ze begin te geuren. Laat de amandelen afkoelen en hak ze grof.
  • Zeef de bloem, de speltbloem, het bakpoeder en het zout boven een kom en roer deze ingrediënten door elkaar met een garde. Zet apart.
  • Klop de boter met de suiker tot een bleek en luchtig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe, klop na elke toevoeging goed door. 
  • Voeg de sinaasappelrasp en het anijszaad toe en roer dit er goed doorheen. 
  • Voeg in drie delen het bloem-mengsel toe en klop dit op lage snelheid door het mengsel. 
  • Voeg de amandelen toe en roer deze erdoor. 
  • Dek de kom met het deeg af met huishoudfolie en laat het minstens 1 uur in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 165°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bestuif je werkblad met bloem en stort hier het deeg op. Kneed even kort door en verdeel het deeg in twee gelijke delen.
  • Rol elk deel tot een 30 centimeter lange rol (wanneer het deeg nog erg plakkerig is, gebruik dan het bakpapier om het deeg te vormen).
  • Leg de twee rollen op minstens 10 centimeter afstand van elkaar op de met bakpapier beklede bakplaat. 
  • Bak de rollen ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze net stevig en lichtbruin zijn. 
  • Laat de rollen 30 minuten afkoelen. 
  • Snijd met een gekarteld mes de rollen schuin in plakken van ongeveer 1 ½ centimeter dik. 
  • Leg de plakken plat op de met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 10 minuten in het midden van de oven.
  • Haal de bakplaat uit de oven en draai de koekjes om. Bak ze ongeveer 10-15 minuten tot ze stevig en droog zijn. 
  • Laat de biscotti afkoelen op een rooster.



1 opmerking:

  1. Niet een combinatie waar is zelf of zou komen. Maar het klinkt wel lekker. Binnenkort maar is een keer proberen.

    BeantwoordenVerwijderen