donderdag 9 juni 2016

Nectarine-pistache taartjes

Nectarine-pistache taartjes
Nu het eerste zomerfruit weer (voorzichtig) zijn gezicht laat zien bij de groenteboer, begint het bij mij (zoals ieder jaar) te kriebelen om met deze lekkernijen aan de slag te gaan. Wanneer je één dezer dagen een kijkje in mijn keuken zou nemen, dan zou je een half dozijn kommen naast elkaar zien staan gevuld met fruit: de perziken, nectarines en abrikozen gebroederlijk naast de appels, bananen, peren, pruimen en sinaasappels. En in de koelkast staat bijna altijd wel een bakje aardbeien of frambozen op mij te wachten. 

Natuurlijk worden deze vruchten niet allemaal in een baksel omgetoverd, het overgrote deel zal ’s ochtends in een kom met yoghurt belanden of wordt ’s middags uit het vuistje gegeten. Maar enkele nectarines hadden vorig weekend het ‘geluk’ in deze verrukkelijke pistache taartjes verwerkt te worden. 

En ik en mijn proefpanel hadden het geluk deze taartjes te mogen proeven. Wat een feestje! De heerlijke krokante taartbodempjes zijn gevuld met een zeer smaakvolle pistachevulling met daarop lekkere frisse, zoete & sappige schijfjes verse nectarine. Echt een fantastische combinatie waar we heerlijk van hebben zitten smullen.


Ingrediënten
  • 112 g bloem
  • 40 g poedersuiker
  • 15 g amandelmeel
  • geraspte schil van een kleine citroen
  • snufje zout
  • 60 g boter, koud
  • 2 eieren, geklopt 
  • 1-2 nectarines
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 50 g pistachemeel (fijngemalen pistachenoten)
  • 50 g boter
  • ¼ tl amandelextract
  • pistachenoten, grofgehakt
Extra nodig
5 kleine taartringen van 8 centimeter doorsnee en 2 centimeter hoog, bakpapier, bakplaat, huishoudfolie, spuitzak, ronde uitsteker van 14 centimeter doorsnee, keukenpapier
Tijd (ongeveer)
50 minuten bereiding, 25 minuten oven, 3 uur wachten


  • Doe 100 g bloem, de poedersuiker, het amandelmeel, de geraspte citroenschil en een snufje zout in een kom. Roer deze ingrediënten door elkaar met een garde. 
  • Snijd 60 g koude boter in kleine blokjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel in de kom. 
  • Wrijf de boter en de bloem net zo lang tussen je vingers tot er geen stukjes boter meer te voelen zijn en er een kruimelig deeg is ontstaan. 
  • Voeg een beetje (ongeveer een kwart) van één geklopt ei toe en kneed het deeg tot een soepele bal. Voeg wat bloem toe als het deeg nog heel erg plakt en voeg wat ei toe als het deeg uit elkaar valt. 
  • Wikkel de deegbal in huishoudfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten. 
  • Bekleed een kleine bakplaat of plank die in de koelkast past met bakpapier. 
  • Leg de 5 taartringen op het bakpapier. 
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door. Kneed niet te lang, want dan wordt het deeg te zacht. 
  • Bestuif je werkvlak en je deegroller met wat bloem. 
  • Druk de deegbal plat en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 4 millimeter dik. 
  • Steek met een ronde uitsteker van 14 centimeter doorsnee 5 rondjes uit het deeg. 
  • Leg elk plakje deeg in een ring en druk het voorzichtig tegen de binnenkant van de ring aan. 
  • Snijd het overtollige deeg langs de rand weg.
  • Zet de bakplaat/plank nog een uur in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 190°C. Bekleed, als je de taartringen op een plank in de koelkast hebt staan, een bakplaat met bakpapier. Heb je de ringen al op een bakplaat staan, dan hoef je dit dus niet te doen.
  • Snijd de nectarine(s) in dunne plakjes en leg de plakjes op enkele vellen keukenpapier.
  • Meng 50 g fijne kristalsuiker en 50 g pistachemeel in een kom door elkaar.
  • Roer in een andere kom 50 g boter zacht. 
  • Voeg het suiker-pistachemeel-mengsel toe en roer dit goed door elkaar. 
  • Voeg 1 ei toe en klop tot er een romige crème ontstaat.
  • Voeg 12 g bloem en ¼ tl amandelextract toe en roer dit goed door de crème. 
  • Vul een spuitzak met pistachecrème. 
  • Neem de bakplaat uit de koelkast. Als je de taartringen op een plank hebt staan, plaats ze dan nu op de met bakpapier beklede bakplaat. 
  • Spuit de pistachecrème op de taartbodempjes, vul de bodempjes tot de helft.
  • Verdeel enkele plakjes nectarine over de crème. 
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de taartjes in ongeveer 25 minuten gaar in het midden van de oven. 
  • Laat de taartjes afkoelen en haal dan de taartringen eraf. 
  • Bestrooi de taartjes eventueel nog met wat poedersuiker en grofgehakte pistachenootjes.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen