zondag 26 juni 2016

Frisse financiertjes met frambozen

Frisse financiertjes met frambozen
Hoewel ik echt dol ben op desserts, zijn er van die avonden dat ik na de avondmaaltijd liever voor een goede kop dampende thee kies. Erg lekker, verwarmend en heel ontspannend. Maar dan zijn er ook weer van die momenten dat zo’n kop thee voor deze zoetekauw niet compleet is zonder een kleine zoete lekkernij erbij. Eigenlijk een soort van mini-dessert, maar dan anders. 

In restaurants krijg je vaak een schaaltje, bordje of etagère met verschillende fraai uitziende friandises geserveerd, maar voor thuis houd ik het liever simpel. Deze frisse financiertjes met frambozen zijn hier een mooi voorbeeld hiervan. Heerlijke éénhaps-lekkernijen zonder al te veel poespas, waar je niet al te lang voor in de keuken hoeft te staan en die ook nog eens heerlijk weghappen. Ze zijn echt vol van smaak en de combinatie van frambozen met citroen zorgt voor een heerlijke frisheid. 

Met dit recept kun je 24 financiertjes maken, maar met een beetje hulp zal het schaaltje snel leeg zijn. 


Ingrediënten
  • 75 g boter
  • 75 g amandelmeel
  • 150 g poedersuiker + extra voor bestuiven
  • 60 g bloem, gezeefd
  • ¼ tl bakpoeder, gezeefd
  • 3 eiwitten
  • 2 tl citroenrasp
  • ca. 110 g frambozen
Extra nodig
Mini cupcakebakblik met 24 holtes
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 30 minuten oven, minstens 4 uur wachten


  • Snijd de boter in kleine, gelijke blokjes. Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op middel zacht vuur, terwijl je blijft roeren. Als de boter volledig gesmolten is zal ze gaan borrelen en schuimen. De boter zal steeds iets verder verkleuren en je zult bruine spikkeltjes op de bodem van de pan zien ontstaan (dit komt omdat de wei verbrandt). Het vet van de boter zal een mooie karamel-achtige/hazelnootbruine kleur krijgen. Haal de pan van het vuur en giet de boter in een kom. Zet apart en laat iets afkoelen. 
  • Doe het amandelmeel samen met de poedersuiker, de bloem en het bakpoeder in een kom en roer deze ingrediënten door elkaar met een garde. 
  • Voeg de citroenrasp en de eiwitten toe en meng door elkaar. Je hoeft het niet luchtig te kloppen, maar gewoon goed mengen totdat je een glad beslag hebt. 
  • Roer de gesmolten boter door het beslag. 
  • Dek de kom af met huishoudfolie en laat minstens 3 uur, maar liever de hele nacht, in de koelkast rusten. 
  • Verwarm de oven voor op 170°C. Plaats een rooster in het midden van de oven. 
  • Vet de holtes van het cupcakebakblik goed in met boter of bakspray. 
  • Schep het beslag in een spuitzak en vul de holtes voor de helft met het beslag. 
  • Druk in elke holte een framboos in het beslag. 
  • Bak de cakejes in het midden van voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. 
  • Haal de financiertjes uit de oven en haal ze meteen uit hun bakvorm. Plaats ze op een rooster om helemaal af te koelen. 
  • Bestuif ze voor het serveren met wat poedersuiker.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen