Twix cookie cups

Twix cookie cups

Twee smalle knapperige biscuitjes, vol van smaak, met daarop een laag overheerlijke stevige & rijke karamel die overgoten wordt met zachte romige melkchocolade. Zelfs als je nog nooit in je leven een Twix gegeten hebt begin je volgens mij meteen te watertanden wanneer je hoort waar dit populaire snoepgoed uit bestaat. Je weet gewoon: ‘dat moet echt lekker zijn’. 

En ja, de oude slogan ‘Two for me! None for you’ is vaak echt de waarheid, want na het openen van de gouden verpakking is delen ineens heel erg moeilijk. Gelukkig zijn deze Twix cookie cups wel heel erg makkelijk uit te delen, want dit recept is goed voor zo’n 30 stuks, en dat is zelf voor een grote snoepkont als ik wel erg veel om in je uppie te verorberen. 


Net als de echt Twix zijn ze onweerstaanbaar lekker, het verschil zit ‘m in het koekje: dat is niet een langwerpig biscuitje maar een stevige ronde cookie cup, die niet krokant is wanneer je erin bijt maar lekker zacht. De combinatie met de zelfgemaakte karamelsaus en het laagje chocolade maakt deze cookies tot een verrukkelijke traktatie. 

Tip: wanneer je de cookie cups in een luchtdichte (koek)trommel bewaard, zijn ze ongeveer 4 dagen houdbaar en kun je er extra lang van genieten. 


Ingrediënten
  • 385 g fijne kristalsuiker
  • 120 ml water
  • 175 g boter
  • 125 ml slagroom
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 205 g bloem
  • ½ tl zuiveringszout
  • ½ tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 g melkchocolade
Extra nodig
2 cupcakebakblikken voor mini cupcakes, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, ca. 12 minuten oven, 3 uur wachten


  • Doe 300 g fijne kristalsuiker samen met het water in een (hoge) steelpan en breng dit op middelmatig vuur aan de kook. Voordat het mengsel kookt mag je er nog af en toe rustig doorheen roeren, maar zodra het mengsel begint te koken is het belangrijk niet meer te roeren.
  • Laat het suikermengsel rustig doorkoken totdat het een mooie karamel kleur heeft. 
  • Verwarm ondertussen de slagroom in een ander pannetje. De slagroom hoeft niet te koken of heel heet te zijn, je hoeft er enkel voor te zorgen dat hij niet meer koelkast koud is. 
  • Giet de warme slagroom op de karamel in je steelpan. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. 
  • Roer het mengsel goed door tot een egale karamelsaus is ontstaan. 
  • Haal de pan van het vuur en roer er 60 g boter doorheen, tot deze is opgelost. 
  • Giet de karamelsaus in een kom en laat afkoelen. Roer tijdens het koelen nog enkele keren door. Tijdens het afkoelen zal de saus indikken.
  • Vet de cupcakebakblikken goed in met wat boter of bakspray. Plaats in de koelkast.
  • Smelt 115 g boter op laag vuur in een steelpan. 
  • Giet de gesmolten boter in een mengkom. Voeg, terwijl de boter nog heet is, 85 g fijne kristalsuiker en de lichtbruine basterdsuiker toe en mix op lage snelheid door elkaar, tot het goed gemengd is. Laat het mengsel een paar minuten afkoelen. 
  • Zeef ondertussen de bloem, het zuiveringszout, het bakpoeder en het zout boven een andere kom. Roer deze ingrediënten met een garde door elkaar en zet apart. 
  • Voeg het ei toe aan het afgekoelde boter-suikermengsel en klop dit er goed door. 
  • Mix er het vanille-extract doorheen. 
  • Voeg het bloem-mengsel toe aan het boter-suikermengsel en mix door elkaar, tot alles goed gemengd is. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verdeel het deeg in 30 stukjes en rol elk stukje tot een balletje. 
  • Leg in elke holte van het cupcakebakblik een balletje. 
  • Bak de cookie cups in ongeveer 12 minuten goudbruin en gaar in de oven. 
  • Haal het bakblik uit de oven en druk meteen, met bijvoorbeeld de zijkant van een deegroller, een holte in elke cookie cup, draai een beetje rond zodat je een mooie ruime holte krijgt. 
  • Laat de cookies helemaal afkoelen in het bakblik en haal ze er dan uit (met behulp van een mes gaat dit heel gemakkelijk, of draai het bakblik om en tik ze eruit).
  • Smelt 40 g melkchocolade in de magnetron en bestrijk elke holte in elke cookie cup met wat chocolade. Laat de chocolade uitharden.
  • Vul elke holte tot aan de rand met karamelsaus. Als de karamelsaus te stevig is geworden, kun je deze au bain-marie of in de magnetron kort verwarmen tot vloeibaar. 
  • Laat de karamelsaus weer stevig worden. 
  • Smelt 110 g melkchocolade au bain-marie.
  • Pak elke cookie cup aan de onderkant vast en dompel de bovenzijde in de gesmolten chocolade. 
  • Laat de chocolade uitharden.


Reacties

  1. Tessa, dit klinkt heerlijk uitdagend. Een van mn dochters is bijna klaar met examens en zal dit ook heel leuk vinden om te maken! Ik moet even tot t weekend wachten tot mn digitale weegschaal is vervangen. En tegelijk een goede reden om dan toch achter een mini muffinvorm aan te gaan. (Is ook handig om hartige bladerdeeghapjes in te maken..)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmmm... ik heb ze gemaakt en ze zijn superlekker. Ik heb iets zout door de karamel gedaan. Bedankt hoor!

    Tieneke

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten