donderdag 28 april 2016

Bokkenpootjes ijstaart

Bokkenpootjes ijstaart
Bokkenpootjes. Deze bijzonder lekkere koekjes heb ik in de afgelopen jaren een beetje uit het oog verloren. En dat is jammer, want ze zijn echt onweerstaanbaar lekker bij een kopje koffie of thee. Gelukkig belandde ik dankzij de Foodblogswap op het blog Foodquotes van de Brabantse Simone. En al snuffelend op haar website, op zoek naar dat ene leuke & lekkere recept dat ik nog niet op mijn eigen blog heb staan, stuitte ik op haar bokkenpootjes ijstaart. Jammie! 

Natuurlijk was ik op het internet al vele recepten tegengekomen voor een bokkenpootjes (ijs)taart, maar dankzij Simone kreeg ik echt zin om er nu eens eindelijk eentje zelf te maken. Haar bodem van biscuitjes heb ik wel vervangen door een chocolade meringue bodem, omdat bokkenpootjes nu eenmaal uit twee meringue-achtige koekjes bestaan.

Ook het slagroomijs is verdwenen, dit heeft plaatsgemaakt voor mokka-ijs omdat ik wel van een beetje meer pit in mijn taarten houd. Het resultaat op je gebaksbordje is echt fantastisch. De combinatie van de chocolade meringue, het mokka-ijs, de zachte bokkenpootjes (ja, normaal hebben bokkenbootjes een brosse beet, maar door het verblijf in de vriezer worden ze zacht) en het amandelschaafsel maakt deze taart tot een tongstrelend lekker nagerecht. Heerlijk genieten. 

Tip: je kunt er ook voor kiezen om van deze taart een ‘laagjestaart’ te maken. Smeer dan eerst een derde van de slagroom (waar je geen bokkenpootjes doorheen hebt geroerd) uit over de meringuebodem en leg hier een laag hele bokkenbootjes op. Smeer hier de helft van de overgebleven slagroom over uit, gevolgd door weer een laag bokkenpootjes. Eindig met een laag slagroom ~ ik heb er voor gekozen om geroosterd amandelschaafsel over de taart uit te strooien, maar je kunt natuurlijk ook geraspte chocolade of verkruimelde bokkenpootjes gebruiken.  


Ingrediënten
  • 3 eiwitten
  • 175 g fijne kristalsuiker
  • 75 g poedersuiker
  • ¼ tl wijnsteenzuur
  • 10 g maïzena
  • 2 el cacaopoeder
  • 75 g pure chocolade
  • 1 el espressopoeder
  • 1 el kokend water
  • 1 tl amandelextract
  • ca. 500 g bokkenpootjes
  • 750 ml slagroom
  • 65 g amandelschaafsel, geroosterd
Extra nodig
Springvorm van 26 centimeter doorsnee, bakpapier, spuitzak, glad spuitmondje, keukenmachine
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 4 uur oven, minstens 12 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 120°C. Leg een vel bakpapier voor je neer op je werkblad en teken er in het midden met een potlood een cirkel van 26 centimeter doorsnee op. 
  • Bekleed een bakplaat met het vel bakpapier, dat je omgedraaid hebt, zodat de potloodtekening aan de onderzijde ligt. 
  • Zeef de poedersuiker, de maïzena en het cacaopoeder boven een kom en roer deze ingrediënten door elkaar met een garde. Zet apart.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten met het wijnsteenzuur schuimig. Voeg beetje bij beetje 75 g fijne kristalsuiker toe en klop verder tot een heel stevig schuim. Het schuim is klaar als het in stijve pieken blijft staan. 
  • Spatel voorzichtig het poedersuiker-mengsel door het schuim. 
  • Doe het schuim in een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit het schuim in spiraalvorm van binnen naar buiten op het bakpapier, binnen de getekende cirkel. 
  • Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de meringueplak 1 uur.
  • Verlaag dan de oventemperatuur naar 75°C en laat de meringueplak nog ongeveer 3 uur verder nadrogen.
  • Haal de meringueplak uit de oven en laat helemaal koud worden.
  • Controleer of de meringueplak in de springvorm past. Als de plak door het bakken iets groter is geworden dan 26 centimeter in doorsnee, snijd hem dan passend met een scherp mesje.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie.
  • Bestrijk de meringueplak aan de boven- en zijkant met de gesmolten chocolade. Laat de chocolade hard worden. 
  • Los 1 eetlepel espressopoeder op in 1 eetlepel kokend water. Roer er het amandelextract door. Laat koud worden. 
  • Maal 200 g bokkenpootjes redelijk fijn in een keukenmachine en hak 100 g bokkenpootjes in grove stukken.
  • Halveer 14 à 15 bokkenpootjes in de lengte, deze heb je nodig voor de rand. 
  • Klop de slagroom met 100 g fijne kristalsuiker dik lobbig. Giet de afgekoelde koffie bij de slagroom en klop even goed door, tot de slagroom en koffie goed vermengd zijn en de slagroom stijf is. 
  • Spatel de fijngemalen en grof gehakte bokkenpootjes voorzichtig door de slagroom, tot ze goed verdeeld zijn. 
  • Leg de meringueplak in de springvorm. 
  • Bekleed met de gehalveerde bokkenpootjes de rand van de springvorm. Zorg ervoor dat de gesneden kant aan de binnenzijde zit. 
  • Schep het slagroom mengsel in de springvorm en strijk het glad. 
  • Strooi het geroosterd amandelschaafsel over de taart en zet de taart de hele nacht in de vriezer.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen