donderdag 10 maart 2016

Paaskrans

Paaskrans
Het kan je eigenlijk niet ontgaan zijn dat het paasfeest weer voor de deur staat. Al enkele weken wordt je in de supermarkten bedolven onder de paaslekkernijen. Want Pasen draait al lang niet meer enkel om het eieren zoeken, maar het is echt een culinair feest geworden. We proberen het met z’n allen net zo gezellig en feestelijk te maken als Kerstmis. 

De afgelopen jaren heb ik mijn familie tijdens de paasbrunch verwent met een lekkere paastaart, maar dit jaar heb ik besloten de paastafel op te vrolijken met een paaskrans. Niet een exemplaar gemaakt van brooddeeg (dat komt misschien volgend jaar), maar van meringue. De combinatie van de heerlijke schuimkorfjes (met hun knapperige buitenkant en zachte binnenkant), met de romige chocolademousse en feestelijke chocolade paaseitjes maakt dit tot een onweerstaanbaar lekkere traktatie. 

Je zou bijna willen dat het vaker Pasen was. Tip: het duurt vrij lang voordat de meringuekrans gedroogd is in de oven, dus bak hem de dag van tevoren en vul hem op paasochtend met de chocolademousse ~ de witte chocolade zorgt ervoor dat de mousse het schuim niet te snel zacht maakt. Dit gaat uiteindelijk wel gebeuren, dus eet de krans het liefst op de dag van het vullen. 


Ingrediënten
  • 4 eiwitten
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 125 g poedersuiker
  • ¼ tl wijnsteenzuur
  • 12 g maïzena
  • 100 g witte chocolade
  • 250 ml slagroom
  • 125 g pure chocolade
  • 1 tl vanille-extract
  • chocolade paaseitjes, ter decoratie
Extra nodig
Bakpapier, bakplaat, spuitzakken, glad spuitmondje, gekarteld spuitmondje
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 5 uur oven, 2 uur wachten


  • Leg een vel bakpapier voor je neer op je werkvlak en teken er in het midden met potlood een cirkel van ongeveer 24 centimeter doorsnee op. 
  • Teken in deze grote cirkel een aantal kleine cirkels van ongeveer 7 centimeter doorsnee (ik heb voor mijn krans 7 kleine cirkels gemaakt). Deze kleine cirkels moeten tegen de rand van de grote cirkel aanliggen. 
  • Verwarm de oven voor op 120°C. Bekleed een bakplaat het vel bakpapier, dat je omgedraaid hebt zodat de potloodtekening aan de onderzijde ligt. 
  • Zeef het poedersuiker en de maïzena boven een kom en roer door elkaar met een garde. Zet apart.
  • Klop de eiwitten en het wijnsteenzuur schuimig in een kom.
  • Voeg geleidelijk de fijne kristalsuiker toe en klop tot een heel stevig schuim. Het schuim is klaar als het in stijve pieken blijft staan. 
  • Spatel het poedersuiker-maïzena-mengsel voorzichtig door het schuim.
  • Doe een gedeelte van het schuim in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit op het bakpapier in de kleine cirkels dunne bodempjes in spiraalvorm, van binnen naar buiten. Zorg ervoor dat de bodempjes elkaar raken. 
  • Doe de rest van het schuim in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit op de buitenste rand van elk bodempje 3 à 4 cirkels op elkaar, recht omhoog, zodat je een soort korfjes krijgt. 
  • Bak de meringuekrans 1 uur in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Verlaag dan de oventemperatuur naar 75°C en laat de krans nog 4 uur verder nadrogen. 
  • Draai de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de krans helemaal afkoelen. 
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie. 
  • Bestrijk de binnenkant van de schuimkorfjes met de gesmolten chocolade en laat de chocolade hard worden. 
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie. Laat afkoelen.
  • Klop de slagroom op tot hij luchtig en een beetje stevig is, maar nog niet stijf.
  • Klop er 1 theelepel vanille-extract door en spatel er vervolgens de afgekoelde gesmolten chocolade door. 
  • Schep het mengsel in een spuitzak en vul er de schuimkrans mee.
  • Decoreer de krans met chocolade paaseitjes.


1 opmerking: