zondag 7 februari 2016

Zuidvruchten-notencake

Zuidvruchten-notencake
Fruit. Het liefst eet ik dit in de meest eenvoudige vorm, gewoon ‘naturel’ uit het vuistje. Maar ook in gedroogde vorm zijn vele fruitsoorten (zoals de vlezige abrikozen, honingzoete vijgen en zachte druiven) zeer smakelijk en een verrukkelijk ingrediënt om te verwerken in zoete baksels. 

Net zoals vers fruit hebben ook sommige gedroogde fruitsoorten een eigen seizoen. Ik weet bijvoorbeeld dat het beste seizoen om gedroogde vijgen te kopen van september tot eind januari loopt, maar deze zuidvruchten-notencake (naar een recept van Rudolph van Veen) is zó lekker, dat ik hem jullie niet wilde onthouden. De in rum gewelde abrikozen, vijgen en rozijnen vormen een heerlijke combinatie van smaken en de krokante noten-topping is een geweldige aanvulling hierop. 

Elke hap is een weldaad voor je smaakpapillen, want je ervaart echt een feest van smaken bij het eten van deze verrukkelijke cake. Tip: voor een extra glanslaagje kun je er voor kiezen om wat verwarmde en gezeefde abrikozenjam over de cake & noten te smeren.


Ingrediënten
  • 75 g gedroogde vijgen
  • 75 g gedroogde abrikozen
  • 75 g rozijnen
  • 150 ml bruine rum
  • 150 g boter
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 225 g bloem
  • 25 g amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 30 g oranjesnippers
  • 100 g hazelnoten (eventueel grofgehakt)
  • 40 g amandelschaafsel
  • 100 g honing
Extra nodig
Lage rechthoekige bakvorm van 35 bij 11 centimeter met losse bodem, bakpapier
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 45 minuten oven, 2 uur wachten


  • Was de vijgen, abrikozen en rozijnen en dep ze droog met wat keukenpapier.
  • Snijd de vijgen en abrikozen in kleine stukjes en doe ze in een kom. Meng de rozijnen erdoor.
  • Verwarm de rum in een steelpan en giet deze over de vruchten in de kom. Laat ze 1 uur wellen. 
  • Verwarm de oven voor op 170°. Vet de bakvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Laat de vruchten uitlekken.
  • Klop de boter met de lichtbruine basterdsuiker licht en luchtig.
  • Klop er één voor één de eieren door. 
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven het mengsel en voeg het amandelmeel toe. Meng dit goed door elkaar.
  • Spatel de gewelde vruchten en de oranjesnippers door het beslag. 
  • Schep het beslag in de bakvorm en strijk het glad. 
  • Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in 30 minuten gaar. 
  • Meng de hazelnoten samen met het amandelschaafsel en de honing in een kom.
  • Haal de cake uit de oven en verdeel er het noten-honingmengsel over. 
  • Schuif een met bakpapier beklede bakplaat onder het rooster (er zal namelijk honing van de cake afdruipen)
  • Plaats de cake terug in de oven en bak nog 15 minuten.
  • Haal de cake uit de oven en laat afkoelen in de bakvorm.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen