zondag 21 februari 2016

Omgekeerde bananencake

Omgekeerde bananencake

Lekker de keuken induiken is voor mij de meest effectieve manier om een koude & grijze dag op te fleuren. Radio aan, ingrediënten klaarzetten, oven voorverwarmen… en vervolgens heerlijk in mijn eigen wereldje een verrukkelijk baksel maken en intens tevreden toekijken hoe dit baksel goed gelukt uit de oven tevoorschijn komt. Leuker dan dit wordt het vaak niet. 

Dus toen het laatst weer zo’n koude & grijze dag was en ik dit recept voor een omgekeerde bananencake tegenkwam in Jamie Magazine, wist ik gewoon: geluk gegarandeerd. Alleen al door de ingrediënten te lezen kon ik hem al bijna ruiken & proeven. Op zo’n moment sta ik echt te trappelen om aan de slag te gaan. Gelukkig werden al mijn verwachtingen waar gemaakt. 


De cake is lekker zacht, een beetje vochtig, heel geurig en smeuïg. De zoete smaak van de banaan combineert echt heel erg goed met de ahornsiroop en het gemberpoeder. Héérlijk! Wat hebben we met z’n allen zitten smullen. 


Ingrediënten
  • 150 g boter, zacht
  • 250 g rietsuiker
  • 60 ml ahornsiroop
  • 4 bananen
  • 4 eieren
  • 300 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl zuiveringszout
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout
  • 2 el yoghurt
  • 1 tl vanille-extract
  • 240 ml volle melk
Extra nodig
Taartvorm van 23 centimeter doorsnee (géén springvorm!)
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 65 minuten oven, 15 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt 50 g boter, 50 g rietsuiker en de ahornsiroop in een steelpan. Roer door tot alles goed gemengd is.
  • Giet het mengsel in de taartvorm.
  • Pel en halveer de bananen in de lengte en leg ze in de taartvorm. 
  • Klop 100 g zachte boter met 200 g rietsuiker tot een lichtgekleurd mengsel. 
  • Klop er één voor één de eieren afgewisseld met de bloem doorheen, tot alles op is.
  • Zeef het bakpoeder, het zuiveringszout, het gember- en kaneelpoeder en een snufje zout boven de kom en klop dit door het botermengsel. 
  • Meng de yoghurt, het vanille-extract en de melk in een maatbeker en klop dit door het mengsel in de kom. 
  • Giet het mengsel over de bananen en bak de cake ongeveer 65 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot hij goudbruin is en een erin gestoken satéprikker er schoon uit komt. 
  • Laat de cake 5 minuten rusten en keer hem dan om op een bord.
  • Serveer de cake warm of koud. 



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen