donderdag 4 februari 2016

Citroencupcakes

Citroencupcakes

Citroen. Ik ben er echt dol op. Niet om zo uit het vuistje te eten natuurlijk, maar wel om te verwerken in verrukkelijke baksels. Nu heb ik in het verleden al een aantal citroen-baksels gemaakt, maar deze citroencupcakes zijn weer net even anders. Ze zitten écht bomvol citroen. Met elke hap die je neemt proef je citroen. Echt waar. Met. Elke. Hap. 

Het citroencakeje is gevuld met citroen (lemon) curd en bedekt met citroen-botercrème die ik vervolgens weer bestrooid heb met wat citroenrasp. Tijdens het bakken kun je er al niet omheen, de citroengeur vult vanaf de eerste seconde je keuken, en jongens wat is dat lekker! Het cakeje zelf is heerlijk fris, echt de perfecte traktatie voor een zonnige dag. 


En ja, ik weet het, de dagen zijn op het moment niet echt zonnig te noemen, maar op mistroostige dagen haal je met deze cakejes gewoon wat zonnige gezelligheid in huis. 


Ingrediënten
  • 5 citroenen
  • 400 g fijne kristalsuiker
  • 350 g boter, zacht
  • 5 eieren
  • 200 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 115 g boter, gesmolten
  • 2 tl vanille-extract
  • 100 ml volle melk + 3 à 4 el
  • 400 g poedersuiker
Extra nodig
Huishoudfolie, spuitzak, spuitmondje, cupcakebakvormen, 15-16 papieren cupcakevormpjes
Tijd (ongeveer)
50 minuten bereiding, 25 minuten oven, 60 minuten wachten


  • Maak eerst de lemon curd. Rasp 2 citroenen en pers ze uit. Haal het sap door een fijne zeef om de velletjes en pitjes te verwijderen.
  • Doe de citroenrasp, 200 g fijne kristalsuiker en 125 g zachte boter in blokjes in een vuurvaste kom.
  • Zet de kom op een pan met een laagje zacht kokend water en laat de ingrediënten au bain-marie al roerend smelten.
  • Zodra de boter gesmolten is en goed met de andere ingrediënten vermengd is, voeg je het citroensap toe. Roer dit goed door het mengsel.
  • Klop 2 eieren in een kommetje los en schenk deze daarna bij het mengsel in de kom. Roer goed door.
  • En nu is het een kwestie van geduld. Door de hitte zal het mengsel langzaam dikker worden, dit duurt ongeveer 20 minuten. Blijf geregeld rustig roeren in de kom en zorg dat het mengsel niet gaat koken.
  • Als de lemon curd de gewenste dikte heeft (ongeveer de dikte van yoghurt) haal je de kom van de pan af.
  • Giet de lemon curd in een schaal en dek hem meteen af met huishoudfolie.
  • Laat de lemon curd helemaal afkoelen. Terwijl de curd afkoelt dikt hij nog verder in.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Plaats papieren cupcakevormpjes in de holtes van de cupcakebakvormen. 
  • Rasp 2 citroenen en pers ze uit.
  • Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven een kom. Zet apart.
  • Doe de gesmolten boter in een kom en voeg 200 g fijne kristalsuiker toe. Klop met een handmixer op hoge snelheid ongeveer 30 seconden tot een dik en geel mengsel. 
  • Voeg één voor één 3 eieren toe. Klop na elke toevoeging goed door.
  • Klop er het vanille-extract, 60 ml citroensap en de geraspte schil van de 2 citroenen door. 
  • Voeg een derde van het bloemmengsel toe en klop dit kort door, tot je geen bloemresten meer ziet,
  • Voeg vervolgens 50 ml volle melk toe en klop dit kort door.
  • Klop er vervolgens weer een derde van het bloemmengsel en 50 ml volle melk door.
  • Voeg het derde en laatste deel van het bloemmengsel toe en klop dit er kort door. 
  • Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes (vul ze tot ongeveer 3/4) en bak de cakejes in ongeveer 25 minuten gaar in de oven (een erin gestoken sateprikker moet er schoon uitkomen)
  • Laat de cakejes 10 minuten rusten in het bakblik en plaats ze daarna op een rooster om volledig af te koelen. 
  • Snijd met een scherp mes een rondje van ongeveer 2 centimeter doorsnee en 3 centimeter diep uit elk cakeje en leg die stukjes apart. Je kunt ook een cupcake ontkerner of een diepe ronde koekjes-uitsteker gebruiken.
  • Vul de holtes in de cupcakes met lemon curd, maar niet helemaal tot bovenaan. 
  • Pak een uitgesneden stukje cake en snijd hier een dun plakje van af. Leg dit plakje cake terug in de holte van de cupcake op de lemon curd, zodat de cupcake weer dicht is. Herhaal dit bij de andere cupcakes.
  • Rasp één citroen en pers hem uit.
  • Klop 225 g boter licht en romig.
  • Voeg in delen de poedersuiker toe, tot alles goed is opgenomen. 
  • Klop er 3 eetlepels citroensap en de geraspte citroenschil door. 
  • Klop er 3 à 4 eetlepels volle melk door en klop de botercrème nog minstens 10 minuten tot hij licht en luchtig is.
  • Schep de botercrème in een spuitzak met spuitmondje en spuit de crème op de cakejes. 
  • Decoreer de cakejes eventueel nog met wat extra citroenrasp.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen