donderdag 25 februari 2016

Chocolade thumbprint koekjes

Chocolade thumbprint koekjes
Vorig jaar heb ik een keer Brutti Ma Buoni koekjes gebakken, vrij vertaald vanuit het Italiaans naar het Nederlands: lelijk, maar lekker… Gek genoeg vond ik de koekjes helemaal niet lelijk, maar toen ik de eerste bakplaat met deze chocolade thumbprint koekjes uit de oven haalde moest ik wél even slikken… ze zijn nou niet bepaald moeders mooiste en de naam Brutti Ma Buoni is veel meer op hen van toepassing. 

Gelukkig was het resultaat van de tweede bakronde beter en laat mijn proefpanel zich vaak niet heel erg kritisch uit over het uiterlijk van mijn baksels, het is de smaak die telt. En met de smaak zat het goed. De chocoladekoekjes zijn lekker zacht, de noten zorgen voor een heerlijke krokante bite en de frisse jam maakt ze een genot om in te bijten. 


Tip: dit recept is goed voor circa 36 koekjes ~ de koekjes zijn ongeveer 3 à 4 dagen houdbaar op kamertemperatuur in een goed afgesloten koektrommel (maar ze smaken echt het lekkerst op de dag van het bakken) ~ ik heb kersenjam gebruikt, maar je kunt natuurlijk elk soort jam gebruiken die je lekker vindt ~ in plaats van hazelnoten kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld amandelen, walnoten of pecannoten (of een combinatie hiervan) te gebruiken. 


Ingrediënten
  • 250 g bloem
  • ½ tl zout
  • ¼ tl zuiveringszout
  • 255 g boter
  • 90 g cacaopoeder
  • 100 g kristalsuiker
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 2 eieren, gesplitst
  • 2 el water, op kamertemperatuur
  • 175 g geroosterde hazelnoten, fijngehakt
  • kersenjam, losgeklopt
Extra nodig
Bakpapier, bakplaten
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 15-16 minuten oven, 1 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 190°C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Zeef de bloem, het zout en het zuiveringszout boven een kom en roer door elkaar met een garde. Zet apart. 
  • Smelt 70 g boter in de magnetron of een steelpan en laat heel even afkoelen. Roer er het cacaopoeder doorheen, tot je een dikke chocoladepasta hebt. Zet apart.
  • Klop 185 g boter romig in een kom.
  • Voeg de suikersoorten toe en klop het mengsel in 2 minuten licht en luchtig. 
  • Voeg één voor één de eierdooiers toe en klop na elke toevoeging goed door.
  • Klop het vanille-extract door het mengsel. 
  • Voeg de chocoladepasta toe en klop het mengsel 1 minuut, tot het glad is. 
  • Voeg het bloemmengsel toe en spatel dit met een spatel door het mengsel. Roer niet te lang. 
  • Klop de eiwitten met het water in een andere kom schuimig. 
  • Doe de fijngehakte hazelnoten in een schaaltje.
  • Rol balletjes van het deeg van ongeveer 2,5 centimeter doorsnee. Rol de balletjes door de eiwitten en daarna door de fijngehakte noten.
  • Plaats de balletjes op de met bakpapier beklede bakplaten, met ongeveer 4 centimeter tussenruimte.
  • Druk met je duim in het midden van elk balletje. Draai je duim een beetje heen en weer, zodat er een mooi groot kuiltje ontstaat. 
  • Vul de kuiltjes met de losgeklopte kersenjam.
  • Bak de koekjes in het midden van de voorverwarmde oven in 15-16 minuten gaar. 
  • Laat de koekjes 5 minuten rusten op de bakplaat en leg ze dan voorzichtig, met behulp van een spatel, op een taartrooster om helemaal af te koelen.





Bron recept: The Ultimate Chocolate Cookie Book, Bruce Weinstein & Mark Scarbrough

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen