zondag 31 januari 2016

Puddingbroodjes

Puddingbroodjes
Het komt niet vaak voor dat ik bij de keuze voor een recept voor de Foodblogswap ook kan kiezen uit recepten die ik zelf in het verleden op mijn eigen blog geplaatst heb… maar deze maand gebeurde dat dus wel. Ik werd gekoppeld aan het blog Sandra Kookt en zij bakte niet één maar zelfs twee keer eerder van mijn blog, namelijk de ‘Tulband met ahornsiroop en pecannoten’ en de ‘Witte chocoladetaart met speculaas’. 

Maar mijn eigen recepten kiezen en hier weer een nieuwe draai aan geven vond ik te makkelijk, en dus besloot ik voor een iets grotere uitdaging te gaan: puddingbroodjes. Heel ingewikkeld bleek dit uiteindelijk niet te zijn, want voor deze broodjes hoeft er geen gistdeeg gekneed te worden (… slaakt een zucht van verlichting…) maar maak je snel een deegje van onder andere bloem, kwark en zonnebloemolie. 

Het resultaat is echt een verrukkelijk luchtig & zoet broodje, gevuld met romige banketbakkersroom en een frisse abrikoos. Het motto van Sandra’s blog is ‘geniet nooit met mate!’, en dat zul je met deze broodjes ook zeker niet doen. Tip: zoals je kunt zien heb ik één abrikoos per broodje gebruikt, maar je kunt eventueel ook 2 abrikozen in de banketbakkersroom drukken.


Ingrediënten
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml volle melk + 5 el
  • 100 g kristalsuiker
  • 45 g custardpoeder, gezeefd
  • 2 eierdooiers
  • 300 g bloem
  • 16 g bakpoeder (1 zakje)
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 12 g vanillesuiker
  • snufje zout
  • 150 g magere naturel kwark
  • 6 el zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 8 halve abrikozen uit blik
Extra nodig
Bakplaten, bakpapier, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, 2 uur wachten


  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit.
  • Breng in een steelpan 450 ml melk met 50 g kristalsuiker, het vanillestokje en het vanillemerg aan de kook. 
  • Roer ondertussen in een kommetje 50 ml melk, 50 g kristalsuiker, het custardpoeder en 2 eierdooiers door elkaar tot een glad papje.
  • Verwijder het vanillestokje uit de melk als deze kookt. 
  • Giet de helft van de hete melk over het koude melkmengsel in het kommetje en roer dit goed door elkaar.
  • Giet dit mengsel vervolgens terug bij de hete melk in de steelpan. 
  • Breng het mengsel weer aan de kook en laat de banketbakkersroom op laag vuur, onder voortdurend roeren, twee minuten zachtjes doorkoken. 
  • Stort de banketbakkersroom dan over in een ondiepe schaal en dek meteen af met huishoudfolie. 
  • Laat de banketbakkersroom afkoelen. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.  Laat de abrikozen uitlekken en dep ze goed droog.
  • Meng 300 g bloem, het bakpoeder, de basterdsuiker, de vanillesuiker en een snufje zout in een kom. 
  • Voeg er de kwark, 5 el melk, de zonnebloemolie en 1 ei aan toe.
  • Kneed deze ingrediënten met een mixer met deeghaken tot een glad deeg.
  • Stort het deeg op een flink met bloem bestoven werkblad en rol er een dikke rol van.
  • Snijd de rol in 8 gelijke stukken. 
  • Veeg de overtollige bloem van elk stuk deeg (met behulp van een kwastje) en maak van elk stuk deeg een bolletje (of iets wat daar op lijkt)
  • Leg een bolletje op de bakplaat, druk met de hand plat en maak in het midden een grote ruime kuil (de deegrand rondom hoeft niet heel dik te zijn). Bestuif je vingers goed met bloem, want het deeg plakt enorm. 
  • Werk zo ook de andere bolletjes af. De broodjes worden vrij groot tijdens het bakken, dus laat meer dan voldoende tussenruimte vrij. 
  • Roer de afgekoelde banketbakkersroom goed door en schep deze in de gemaakte kuiltjes. Strijk glad.
  • Druk in het midden van elk broodje een halve abrikoos.
  • Bak de broodjes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar. 
  • Laat de broodjes afkoelen en bestuif ze voor het serveren met poedersuiker.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen