zondag 10 januari 2016

Kokosmakronen met chocolade

Kokosmakronen met chocolade

De winter is nog (lang) niet voorbij, maar nu de kortste dag van het jaar en de kerstdagen én de nieuwjaarsviering al weer even achter ons liggen, is het in mijn hoofd tijd voor de lente. Mmmm, onder het genot van een kopje thee heerlijk genieten van een lentezonnetje, een zacht lentebriesje, huppelende lammetjes in de wei en natuurlijk een zonnig koekje. 

En met welk koekje haal je de zon meer in huis dan met kokosmakronen? De heerlijke geur van kokos die zich door je keuken verspreid tijdens het bakken, laat je meteen op een tropisch eiland belanden. 

Een paar jaar geleden maakte ik al eens gewone kokosmakronen, maar deze kokosmakronen met chocolade zijn net even iets specialer. 

Deze geurige koekjes hebben een heerlijk zachte binnenkant, een ietwat knapperige buitenkant en de combinatie van kokos en chocolade is echt onweerstaanbaar (en verslavend) lekker. Het zijn verrukkelijke koekjes waar je niet af kunt blijven. 

Tip: de makronen zijn op de dag van het bakken het lekkerst, maar je kunt ze (mits goed afgedekt) een paar dagen bewaren ~ ik bakte 24 makronen met dit recept, maar dit aantal kan variëren, het ligt er maar net aan hoe groot je de makronen wilt maken.   


Ingrediënten
  • 4 eiwitten
  • 115 g lichtbruine basterdsuiker
  • 200 g geraspte kokos
  • 150 g pure chocolade, grof gehakt
  • ouwelvellen
Extra nodig
Bakplaten, bakpapier
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 25-30 minuten oven, 1 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier of vet de bakplaten in met boter. Verdeel de ouwelvellen over de bakplaten. 
  • Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom. 
  • Klop er lepel voor lepel de lichtbruine basterdsuiker door, zodat er een taai mengsel ontstaat. 
  • Spatel de voorzichtig de geraspte kokos en chocolade door. 
  • Schep hoopjes van het mengsel op de ouwel, met een tussenruimte van een paar centimeter. Druk de hoopjes een beetje aan.
  • Bak de makronen in ongeveer 25-30 minuten lichtbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven. 
  • Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat en breek de ouwel rondom de makronen af.



2 opmerkingen:

  1. Halo,

    Kunt u mij vertellen waar ik awelvellen kan kopen?

    Sara

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Sara, ik koop mijn ouwelvellen altijd online bij De Zuidmolen (www.de-zuidmolen.nl). Ze hebben daar zowel ouwelvellen als ouwelrondjes (ik gebruikte voor deze koekjes de ouwelrondjes). Groeten Tessa

      Verwijderen