zondag 15 november 2015

Sinterklaas cupcakes

Sinterklaas cupcakes
De komende weken gaat de Sint weer menig lege kinderschoen vullen,
Met een keur aan lekkernijen om van te smullen. 

En hoewel ik heel blij word van speculaas, taaitaai en strooigoed,
Heb ik in deze sinterklaastijd ook veel zin in een ander soort zoet.

Dankzij het boek ‘Bakken met Menno’ had ik snel een lekker recept te pakken,
En kon ik deze verrukkelijk Sinterklaas cupcakes bakken. 

Op sinterklaasavond worden ik en mijn familie naast de cadeautjes nu heel erg blij,
Van deze feestelijke sinterklaaslekkernij.

En gelukkig zijn ze in niet al te lange tijd gereed,
En maken ze ’t heerlijk avondje helemaal compleet. 


Ingrediënten
  • 140 g lichtbruine basterdsuiker
  • 120 g bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 2 ½ tl speculaaskruiden
  • ¼ tl zout
  • 120 g boter
  • 1 ei
  • 145 ml volle melk
  • 1 ½ tl vanille-extract
  • 75 g kruidnoten
  • 250 g poedersuiker
  • 2 à 3 mandarijnen, onbespoten
  • Sinterklaas strooigoed
Extra nodig
Cupcakebakvorm met 12 holtes, 10 papieren cupcakevormpjes
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 20-23 minuten oven, 1 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 175°C. Plaats de papieren cupcakevormpjes in de holtes van je bakplaat. Hak de kruidnoten grof. 
  • Meng de lichtbruine basterdsuiker, de bloem, het bakpoeder, 1½ tl speculaaskruiden, het zout en 40 g boter op langzame snelheid met een elektrische handmixer door elkaar, tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. 
  • Klop het ei samen met 120 ml volle melk en 1 tl vanille-extract los in een maatbeker. 
  • Giet dit mengsel langzaam bij het beslag en klop door tot alles goed gemengd is. 
  • Klop het beslag op hogere snelheid 2 minuten goed door, tot een egaal beslag. 
  • Spatel de stukjes grofgehakte kruidnoot voorzichtig door het beslag. 
  • Vul de vormpjes met het beslag en bak de cakejes 20 tot 23 minuten in de voorverwarmde oven, of tot een erin gestoken satéprikker er schoon en droog uitkomt. 
  • Laat de cupcakes 5 minuten rusten in het bakblik en plaats ze daarna op een rooster om helemaal af te koelen. 
  • Klop voor de mandarijnenbotercrème de poedersuiker, 1 tl speculaaskruiden en 80 g boter met een elektrische handmixer door elkaar, tot alles goed gemengd. Begin op de laagste stand, anders stuift de poedersuiker alle kanten op. 
  • Rasp de schil van 2 mandarijnen. 
  • Doe de mandarijnenrasp en 4 partjes mandarijn bij de botercrème. 
  • Meng 25 ml volle melk en ½ tl vanille-extract in een maatbeker en voeg dit bij de botercrème.
  • Klop de crème op een hoge stand in ongeveer 7 minuten luchtig. 
  • Doe de botercrème in een spuitzak en spuit de crème in toefjes op de afgekoelde cupcakes. 
  • Decoreer elke cupcake met een partje mandarijn en wat strooigoed.  



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen