donderdag 5 november 2015

Chocoladezoenen

Chocoladezoenen
‘Mmmm, wat hebben we hier? Een cakeje met daarop een chocoladezoen geplakt?’… Toen ik vorige maand de ‘Cherry on Top’ cakejes aan mijn proefpanel voorschotelde, hadden ze allemaal het idee dat ze een chocoladezoen zaten te eten (en ik trouwens ook). De overeenkomsten zijn duidelijk: beide lekkernijen bestaan onder andere uit licht gezoet eiwitschuim afgedekt met een dunne laag chocolade. Alleen het karakteristieke wafeltje ontbrak bij de cakejes. 

Meteen werd het idee geopperd dat ik maar een keer chocoladezoenen moest maken. En dat idee klinkt leuk, maar zonder wafelijzer wordt het maken van wafeltjes een lastige klus. Om mijn proefpanel niet teleur te stellen besloot ik een variant op de klassieke chocoladezoen te maken: een chocoladezoen met een Sinterklaas-tintje. 

Over niet al te lange tijd breekt het sinterklaasfeest tenslotte weer los. Het wafeltje werd dus vervangen door een knapperig speculaasje, het eiwitschuim op smaak gebracht met wat amandel-extract en als kers op de taart plaatste ik een lekkere chocolade kruidnoot bovenop. Héérlijk! Wanneer begin december het ‘heerlijk avondje’ eindelijk daar is, zullen ze zeker op tafel verschijnen.


Ingrediënten
  • 112 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • ½ tl zout
  • 2 el karnemelk
  • 250 gram Zeeuwse bloem
  • 10 gram bakpoeder, gezeefd
  • 15 gram speculaaskruiden, gezeefd
  • 100 g witte chocolade
  • 2 eiwitten
  • 4 el golden syrup
  • ¼ tl wijnsteenzuur
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl amandel-extract
  • 225 g pure chocolade
  • kruidnoten
  • chocolade kruidnoten
Extra nodig
Bakpapier, bakplaten, huishoudfolie, spuitzak, rond spuitmondje, ronde uitsteker van 5 ½ centimeter doorsnee
Tijd (ongeveer)
5-10 minuten bereiding, 25-30 minuten oven, 1 dag wachten


  • Meng de boter goed met de lichtbruine basterdsuiker en ¼ tl zout.
  • Roer de karnemelk erdoor.
  • Meng er de Zeeuwse bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden door. 
  • Kneed net zo lang tot je een glad deeg hebt.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een dag in de koelkast rusten om de smaken goed in te laten trekken. 
  • Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed enkele bakplaten met bakpapier. 
  • Bestuif je werkvlak met wat bloem. 
  • Rol het deeg uit tot een lap van 4 millimeter dik en steek er met een ronde uitsteekvorm van 5 ½ centimeter doorsnee cirkels uit. 
  • Leg de plakjes deeg op de met bakpapier beklede bakplaten. 
  • Bak de speculaasjes in ongeveer 20 minuten gaar in de oven. 
  • Laat de speculaasjes afkoelen op de bakplaat.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie.
  • Bestrijk de bovenkant van de speculaasjes met de witte chocolade. Laat de chocolade hard worden. 
  • Doe de eiwitten, golden syrup, 100 g fijne kristalsuiker, ¼ tl zout en het wijnsteenzuur in een vuurvaste kom. 
  • Klop deze ingrediënten au bain-marie met een elektrische handmixer tot zich stevige pieken vormen. Dit duur ongeveer 12 minuten, dus wees geduldig! 
  • Haal de kom van het vuur, zet hem op een koud werkvlak en blijf kloppen terwijl je 1 tl amandel-extract toevoegt. 
  • Blijf nog ongeveer 2 minuten op hoge snelheid kloppen.  
  • Schep het schuim in een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit toefjes op de koekjes. 
  • Plaats de koekjes een half uur in de koelkast om op te stijven. 
  • Maal wat kruidnoten fijn in een keukenmachine.
  • Hak de pure chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie.
  • Schenk de gesmolten chocolade over in kommetje en laat wat afkoelen.
  • Dompel het schuim op de koekjes in de chocolade, tot de chocolade het koekje raakt. Laat de overtollige chocolade eraf lopen. 
  • Strooi wat fijngemalen kruidnoot over elk koekje en leg er een chocolade kruidnoot bovenop. 
  • Laat de koekjes 15 minuten op kamertemperatuur staan, tot de chocolade gestold is. 
  • Plaats de koekjes daarna nog minstens 2 uur in de koelkast.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen