donderdag 12 november 2015

Arretjescake met kruidnoten

Arretjescake met kruidnoten
Een cake maken is niet zo heel moeilijk. Je klopt met een elektrische handmixer wat basisingrediënten (boter, suiker, eieren en bloem) door elkaar, schept het mengsel in een bakvorm en plaatst deze in een voorverwarmde oven. 

Het maken van een arretjescake is misschien nóg wel makkelijker, want na het smelten & kloppen van de ingrediënten schep je het mengsel in een bakvorm en plaats je het simpelweg in de koelkast om op te stijven. 

Je hoeft jezelf dus niet druk te gaan lopen maken over de luchtigheid van de cake en jezelf af te vragen of hij wel mooi zal rijzen. En het resultaat na een dagje koelkast? Een verrukkelijke (koude) “cake” die smelt op de tong. 

Normaal gaan er biscuitjes in deze lekkernij, maar omdat de Sinterklaas-periode bijna is aangebroken, heb ik er kruidnoten in verwerkt (en wat chocolade-kruidnoten, voor dat extra feestelijke gevoel). Deze arretjescake zal niet keihard worden, maar stevig genoeg zijn om er makkelijk plakken van te snijden. Het is wel een echte chocolade-caloriebom, maar dat mocht de pret bij ons in huis niet drukken, we hebben er met z’n allen echt van zitten smullen. 

Tip: laat de boter, wanneer je deze smelt, niet te heet worden. Doe alle boter in een pannetje en laat, op laag vuur, ongeveer de helft smelten. Draai dan het vuur uit en de resterende boter zal door de aanwezige warmte smelten ~ gebruik echt verse eieren voor dit recept, want bij verse eieren is de kans op salmonella klein. Wanneer je tot een risicogroep behoort (jonge kinderen, oudere mensen en zwangere vrouwen), dan kun je er voor kiezen om gepasteuriseerd ei te gebruiken. 


Ingrediënten
  • 3 kakelverse eieren
  • 250 g bruine basterdsuiker of kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 75 g cacaopoeder
  • 75 g pure chocolade, gesmolten
  • 250 g roomboter, gesmolten
  • 240 g kruidnoten
  • 200 g chocolade-kruidnoten
Extra nodig
Cakeblik van ca. 30 x 12 centimeter, bakpapier
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 24 uur wachten


  • Bekleed de cakevorm met bakpapier. 
  • Klop de eieren samen met de suikersoorten luchtig. 
  • Klop er dan de cacaopoeder doorheen en klop dit op de hoogste stand een paar minuten goed door.
  • Voeg de gesmolten boter en chocolade toe en meng tot een glad geheel.
  • Voeg de kruidnoten en chocolade-kruidnoten toe aan het mengsel en roer er goed doorheen. 
  • Schep het beslag in de voorbereide cakevorm en druk goed aan. Zorg ervoor dat de bovenkant zo egaal mogelijk wordt. 
  • Zet de cakevorm in de koelkast en laat de cake hier ongeveer 24 uur staan. 
  • Haal de cake uit de vorm en snijd hem in plakken. 



1 opmerking:

  1. Lekker! Dat wil wel proeven, dus ik zal het snel eens gaan maken.

    Anno

    BeantwoordenVerwijderen