zondag 18 oktober 2015

Chocolate chip cookies met marshmallows

Chocolate chip cookies met marshmallows
Chocolade. Het is eigenlijk niet meer bij te houden hoe vaak ik iets bak waarin deze verrukkelijke lekkernij verwerkt zit. Als ik door mijn blog-archief zit te bladeren lijkt de lijst met chocolade-baksels wel eindeloos te zijn. Niet dat ik mijzelf hiervoor zou moeten verontschuldigen: chocolade is namelijk zooooo lekker, ik zou het iedere dag wel kunnen eten. En deze chocolate chip cookies met marshmallows zijn hier geen uitzondering op. 

Dit recept kan denk ik niemand weerstaan, chocoholic of niet, want WOW, wat zijn het ge-wel-di-ge koekjes!! (of zeg maar gerust koeken). Tussen de twee meest chocolade-achtige chocolate chip cookies die je ooit gegeten hebt (of zult eten), zit een vulling van zachte half gesmolten marshmallows en pure chocolade. Mmmmm, wat een verwennerij. 

De 12 koekjes/koeken waren dan ook in een mum van tijd op, je kon echt merken dat ik niet de enige chocolade liefhebber in de familie ben. 

Tip: als je geen chocolate chips hebt of kunt vinden in de winkel, kun je ook pure chocolade grof hakken ~ Het laatste stukje van het recept, waarbij je van de koekjes een soort sandwich met marshmallow/chocolade-vulling maakt, is niet verplicht om op te volgen, want de chocolate chip cookies zelf zijn namelijk al goddelijk. Maar met de vulling wordt het feest alleen maar groter… dus ik kan je van harte aanraden het wel te doen! Voor de vulling van elk koekje/koek heb ik drie blokjes chocolade en drie halve marshmallows gebruikt, wat in totaal neerkomt op iets meer dan 2 ½ chocoladereep (à 75 gram) en 18 marshmallows. Maar gebruik zoveel als je zelf lekker vind. 


Ingrediënten
  • 125 g pure chocolade
  • 150 g bloem
  • 30 g cacaopoeder
  • 1 tl zuiveringszout
  • ½ tl zout
  • 125 g boter, zacht
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker
  • 50 g kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 ei, rechtstreeks uit de koelkast
  • 350 g pure chocolate chips
  • marshmallows
  • stukjes pure chocolade
Extra nodig
Bakplaten, bakpapier
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 21 minuten oven, 30 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed enkele bakplaten met bakpapier. 
  • Smelt 125 g pure chocolade au bain-marie. Zet apart. 
  • Zeef de bloem, het cacaopoeder, het zuiveringszout en het zout boven een kom. Roer deze ingrediënten door elkaar met een garde. 
  • Klop in een andere kom de boter, de lichtbruine basterdsuiker en kristalsuiker door elkaar. Klop niet te lang.
  • Voeg de gesmolten chocolade toe en roer alles goed door elkaar. 
  • Klop het vanille-extract en het koude ei door het mengsel.
  • Roer er dan het bloem-mengsel door. 
  • Spatel er ten slotte de chocolate chips door. 
  • Verdeel het deeg in 24 gelijke stukken en maak van elk stukje deeg een bolletje.
  • Leg de bolletjes op de met bakpapier beklede bakplaten, met een tussenruimte van ongeveer 6 centimeter. Druk de bolletjes niet plat. 
  • Bak de koekjes circa 17-18 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de koekjes 5 minuten op de bakplaat rusten en leg ze daarna op een rooster om helemaal af te koelen. Tijdens het afkoelen worden ze stevig. 
  • Verlaag de oventemperatuur naar 160°C.
  • Leg de helft van de koekjes omgekeerd (dus met de platte kant naar boven) op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Leg op elk koekje een stukje (of meerdere stukjes) pure chocolade en daarop een halve (of meerdere halve) marshmallow(s). 
  • Bak de koekjes 3 minuten bovenin de voorverwarmde oven.
  • Haal ze uit de oven, leg er een tweede koekje bovenop, druk aan, en serveer meteen. 




Bron recept: gebaseerd op recepten uit Nigella Express van Nigella Lawson & No time to cook van Donna Hay.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen