zondag 11 oktober 2015

Cherry on Top

Cherry op Top cupcakes
Met nog maar vijf kandidaten in de race voor de titel ‘Beste thuisbakker van Nederland’, wordt de competitie van Heel Holland Bakt steeds spannender. Maar nu het programma al weer halverwege is en de finale nadert, vind ik het wel leuk om even terug te blikken op de winnaar van het vorige seizoen: Menno… want wat heb ik toch van hem genoten op de buis en wat was ik blij toen hij tot bak-koning gekroond werd. 

Zijn bakboek Bakken met Menno is al enige tijd verkrijgbaar, maar ik heb het pas sinds 2 weken in mijn boekenkast staan. En bij het doorbladeren had ik er meteen spijt van dat ik het niet véél eerder gekocht had, want wat is het een geweldig boek. Je voelt meteen de liefde die Menno heeft voor bakken, Amerika, comic books en tattoos. 


Het boek bundelt de 50 favoriete recepten van Menno en is opgedeeld in verschillende hoofdstukken: Amerikaanse bakes & cakes, Cupcake Galore, Very Vegan en Guilty Pleasures en natuurlijk ontbreken de Heel Holland Bakt toppers niet, zoals het spektakelstuk van de finale. Het is net even een ander bakboek dan alle andere en er staan veel recepten in waar ik heel erg blij van wordt. 

De chocolade-pindakaastaart trok meteen mijn aandacht (en deze gaat ook zeker een keer gemaakt worden), maar voor deze blogpost heb ik me laten inspireren door de Cherry on Top cupcakes, want wat zijn ze een feestje om naar te kijken én om te eten! Op de heerlijke chocoladecakejes ligt een zachte laag schuim die gedoopt is in pure chocolade, en als kers op de taart ligt er een heerlijk kersje bovenop. We hebben er echt van zitten smullen.


Ingrediënten
  • 100 g bloem
  • 20 g cacaopoeder
  • 240 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 40 g boter
  • 1,2 dl volle melk
  • 1 ei
  • 1 ½ tl vanille-extract
  • 2 eiwitten
  • 4 el golden syrup
  • ¼ tl wijnsteenzuur
  • 225 g pure chocolade
  • 2 tl zonnebloemolie
  • 10 bigarreaux
Extra nodig
Cupcake bakblik met 12 holtes, 10 papieren cupcakevormpjes, spuitzak, rond spuitmondje
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, ca. 3 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 170°C. Zet de papieren cupcakevormpjes in het bakblik.
  • Doe de bloem samen met het cacaopoeder, 140 g fijne kristalsuiker, 1 tl bakpoeder, ¼ tl zout en de boter in een kom. 
  • Klop met je elektrische handmixer op de laagste stand de ingrediënten door elkaar tot alles goed is vermengd en het mengsel een zanderige consistentie heeft. 
  • Klop de melk samen met 1 ei en een ½ tl vanille-extract in een maatbeker door elkaar. Giet ongeveer de helft van dit mengsel bij het bloemmengsel en klop alles op een hoge snelheid door elkaar.
  • Schakel weer terug naar een lagere stand en voeg geleidelijk de rest van het melkmengsel toe. 
  • Blijf nog ongeveer een minuut kloppen, tot het beslag glad is. Klop niet te lang door.
  • Schep het beslag in de papieren vormpjes tot ze tot tweederde gevuld zijn.
  • Bak de cakejes ongeveer 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze terugveren als je er zachtjes met een vinger op drukt. Een in het midden erin gestoken sateprikker moet er schoon uitkomen. 
  • Laat de cakejes een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze op een taartrooster plaatst om helemaal koud te worden. 
  • Doe de eiwitten, golden syrup, 100 g fijne kristalsuiker, ¼ tl zout en het wijnsteenzuur in een vuurvaste kom. 
  • Klop deze ingrediënten au bain-marie met een elektrische handmixer tot zich stevige pieken vormen. Dit duur ongeveer 12 minuten, dus wees geduldig! 
  • Haal de kom van het vuur, zet hem op een koud werkvlak en blijf kloppen terwijl je 1 tl vanille-extract toevoegt. 
  • Blijf nog ongeveer 2 minuten op hoge snelheid kloppen.  
  • Schep het schuim in een spuitzak met een rond spuitmondje, en spuit het in een spiraal van ongeveer 5 à 6 centimeter hoog op de cupcakes. 
  • Zet de cupcakes op een bord/snijplank en plaats ze in de koelkast om op te stijven terwijl je de chocolade smelt. 
  • Hak de pure chocolade in stukjes en doe deze samen met de olie in een vuurvaste kom. Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Schenk de gesmolten chocolade over in een smal, hoog kommetje en laat wat afkoelen.
  • Pak de cupcakes aan de onderkant vast en doop het schuim in de chocolade, tot het cakeje de chocolade bijna of helemaal raakt. Laat de overtollige chocolade eraf lopen.
  • Leg direct een bigarreau op het cakeje en laat de cupcakes 15 minuten op kamertemperatuur staan, tot de chocolade gestold is. 
  • Zet de cupcakes in de koelkast om de chocolade hard te laten worden. Dek de cupcakes na 30 minuten voorzichtig af met wat huishoudfolie en laat ze nog minstens 1 uur opstijven.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen