zondag 9 augustus 2015

Vanille cheesecakejes met bramen

Vanille cheesecakejes met bramen
Aan mijn blog werken is voor mij elke blogpost weer een terugkerend feestje. Toch wilde ik op mijn vakantie even rust aan mijn hoofd en er niet te veel mee bezig zijn. Ik had van tevoren dus al een hele rits blogposts klaar staan die op de juiste datum en tijd automatisch gepubliceerd zouden worden en ook mijn berichtjes voor Facebook stonden al klaar. Zo kon ik met een gerust hart op vakantie. 

En wat was het een heerlijke vakantie: ik kan er echt ontzettend van genieten om even uit mijn vertrouwde omgeving gehaald te worden en mezelf voor heel even een andere manier van leven aan te wennen. Maar toch kon ik het niet laten om ook op mijn vakantie wat kookboeken door te bladeren op zoek naar inspiratie (op de plek waar ik overnachtte hadden ze in de keuken namelijk enkele hele leuke boeken liggen).

In het boek Vegetarisch nieuwe stijl! van Nicola Graimes kwam ik dit recept voor vanille cheesecakejes tegen. Gelukkig had ik (zoals altijd) een kladblokje bij de hand waar ik (in het kort) wat notities op kon schrijven, zodat ik bij thuiskomst ook nog wist wat voor plannetjes ik allemaal had. En achteraf ben ik heel blij dat ik dit recept heb gevonden, want wat zijn het lekkere cheesecakejes! Het zoete en romige van de vanille-roomkaas combineert echt heel erg goed met de frisse, zoete en sappige bramen. De crème de cassis die er overheen gegoten wordt zorgt voor een extra fruitig accent. Met deze kleine taartjes is het echt heerlijk smullen geblazen. 


Ingrediënten
  • 60 g geroosterde hazelnoten, grofgehakt
  • 25 g havermout
  • 20 g boter, gesmolten
  • 1 el agavesiroop
  • ca. 225 g bramen
  • 225 g roomkaas
  • 40 g poedersuiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 4 el slagroom
  • crème de cassis (optioneel)
Extra nodig
4 bakringen van 7 centimeter doorsnede, bakpapier, keukenmachine
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, minstens 3 uur wachten


  • Leg een vel bakpapier op een groot plat bord (of snijplank). 
  • Bekleed de binnenkant van elke bakring met een reep bakpapier. Plak het papier met wat boter vast aan de ringen.
  • Plaats de bakringen op het met bakpapier beklede bord.
  • Maal in een keukenmachine de geroosterde hazelnoten samen met de havermout zo fijn als grof broodkruim.
  • Voeg de gesmolten boter en de agavesiroop toe en meng goed door elkaar. 
  • Verdeel het mengsel over de ringen en druk goed aan met de achterkant van een lepel. 
  • Snijd 125 g bramen in plakjes. 
  • Klop de roomkaas samen met de poedersuiker, het vanille-extract en de slagroom tot een dikke room.
  • Spatel voorzichtig de plakjes braam door het roomkaas-mengsel. 
  • Schep het mengsel op de bodems in de bakringen en strijk het glad. 
  • Laat de taartjes minstens 3 uur opstijven in de koelkast. 
  • Haal de taartjes uit de koelkast en verwijder de bakringen.
  • Garneer de taartjes met de overige bramen en schenk er naar wens een beetje crème de cassis over.
  • Serveer direct. 



2 opmerkingen:

  1. Wauw wat een prachtige foto en recept! Ik zou het graag willen maken, alleen wel als grote taartje van 24cm. Zou ik dan de hoeveelheden moeten verdubbelen of kan ik dit recept zou aanhouden?

    Gr. Alihsa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Alihsa, ik denk dat je voor een taartje van 24 centimeter de ingrediënten x 3 moet doen. Voor zo'n grote taart heb je namelijk al snel 660 g roomkaas nodig (en misschien zelfs wat meer). Succes ermee! Groeten Tessa

      Verwijderen