donderdag 20 augustus 2015

Pindakaas-marshmallow koeken

Pindakaas-marshmallow koeken
Hij is al enige tijd verkrijgbaar, maar een paar weken geleden plofte hij pas bij mij op de deurmat: het nieuwste bakboek van The Hummingbird Bakery, Life is Sweet (in het Engels, want de Nederlandse vertaling is (nog) niet te koop). De drie andere Hummingbird Bakery bakboeken staan bij mij ook op de boekenplank, en alles wat ik er tot nu toe uit bakte bleek een groot succes te zijn (de recepten stellen echt nooit teleur), dus mijn verwachtingen voor dit nieuwste exemplaar waren hoog gespannen… 

En wat is het weer een geweldig bakboek. Er staan wel een paar rare recepten in, zoals een 7Up cake, tomatensoep cupcakes, zwarte peper koekjes en een azijntaart, maar het merendeel ziet er weer gé-wel-dig uit: je krijgt meteen zin & inspiratie om aan de slag te gaan met al die lekkere traktaties. 

Ik besloot om als allereerste de pindakaas-marshmallow koeken uit te proberen, en WOW wat zijn ze lekker! Echt om te smullen. De koeken zijn heerlijk krokant, maar ook zacht en chewy, en de combinatie van pindakaas en marshmallows is verrukkelijk. Op veler verzoek heb ik ze inmiddels al een paar keer gemaakt, want we krijgen er geen genoeg van. 

Tip: je kunt pindakaas mét of zonder nootjes gebruiken, kies wat je zelf lekker vindt ~ In plaats van grote marshmallows kun je natuurlijk ook mini marshmallows gebruiken.     


Ingrediënten
  • 115 g boter, zacht
  • 110 g kristalsuiker
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 125 g pindakaas
  • 165 g bloem
  • ¾ tl zuiveringszout
  • ¼ tl zout
  • ¼ tl bakpoeder
  • 50 g marshmallows
Extra nodig
2 of 3 bakplaten, bakpapier
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 13 minuten oven, 30 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed de bakplaten met bakpapier.
  • Knip elke marshmallow in 6 tot 8 stukjes. Zet apart.
  • Klop de boter samen met de suikersoorten ongeveer 5 minuten tot een licht en luchtig mengsel.
  • Voeg het ei en de pindakaas toe en klop nog ongeveer 2 minuten door op middelhoge snelheid. 
  • Zeef de bloem, het zuiveringszout, het zout en het bakpoeder boven de kom en klop deze ingrediënten op lage snelheid door het boter-mengsel. Klop niet te lang door en stop als je geen bloemresten meer ziet. 
  • Spatel de marshmallows door het beslag, of gebruik je handen. 
  • Verdeel het beslag in ongeveer 22 tot 24 stukken (circa 30 gram per stukje) en rol elke stukje deeg tot een balletje. 
  • Plaats de balletjes op ruime afstand (een centimeter of 6) van elkaar op de bakplaat, want ze vloeien uit tijdens het bakken. 
  • Bak de koeken in ongeveer 13 minuten goudbruin in de oven. Laat de koeken 5 minuten afkoelen op de bakplaat alvorens ze voorzichtig op een taartrooster te leggen om helemaal af te koelen. 
  • Bewaar de koeken in een luchtdichte trommel.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen