zondag 26 juli 2015

Citroen-amandelcake

Citroen-amandelcake
Een cake met citroenen én amandelen: toen ik het recept voor deze citroen-amandelcake tegenkwam in het geweldige bakboek Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? van Nigella Lawson wist ik gewoon dat ik deze cake moest maken. Ik ben nu eenmaal dol op de smaak van citroen en amandel (en op Nigella), dus het kon niet anders dan dat dit een verrukkelijk baksel zou worden.

En het resultaat stelde mij zeker niet teleur. Het is echt een fantastische goudbruine, vochtige en boterachtige cake geworden, waarin de frisse zurigheid van de citroen en de rijke smaak van de amandelen heel erg goed samengaan. En als klap op de vuurpijl is het ook nog eens een hele eenvoudige cake om te maken, zonder toeters en bellen, en blijft hij lang lekker (zeker een week). Niet dat de cake hier heel lang bewaard werd, maar het kan wel als je dat zou willen. 

Tip: Om de cake nog wat extra smaak mee te geven, kun je er voor kiezen om wat citroensiroop te maken en deze over de warme cake gieten. Verwarm hiervoor het sap van 1 citroen samen met 2 eetlepels kristalsuiker in een steelpan. Blijf roeren tot de suiker gesmolten is ~ Bewaar de cake goed ingepakt (in meerdere lagen folie en/of een luchtdichte doos) op een koele en droge plaats. Verpak de cake na het snijden weer in folie ~ Als je het op kunt brengen, laat de cake dan in een dubbele laag folie verpakt een paar dagen liggen, dat komt zowel de smaak als de vochtigheid van de cake ten goede.  


Ingrediënten
  • 225 g boter, zacht
  • 225 g fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 85 g bloem, gezeefd
  • 225 g amandelmeel
  • 1 tl amandelextract
  • 110 ml citroensap
  • fijn geraspte schil van 2 citroenen
Extra nodig
Springvorm va n 21 centimeter doorsnede, bakpapier, aluminiumfolie, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 50-60 minuten oven, 1 dag wachten 


  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. 
  • Klop de boter samen met de fijne kristalsuiker romig, tot je een bijna wit mengsel hebt. 
  • Klop één voor één de eieren door het botermengsel. Klop na elke toevoeging goed door. 
  • Klop er het amandelextract en de geraspte citroenschil doorheen. 
  • Klop er het amandelmeel doorheen. 
  • Spatel de bloem door het beslag en roer er ten slotte het citroensap doorheen. 
  • Schep het beslag in de voorbereide springvorm en bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 50-60 minuten gaar. Bedek de cake na ongeveer 40 minuten losjes met een stuk ingevet aluminiumfolie.
  • De cake is klaar wanneer hij bovenop stevig aanvoelt en een sateprikker er redelijk schoon uit komt: de cake moet wat vochtig zijn, maar geen kleverige brij. 
  • Laat de cake 10 minuten afkoelen in de springvorm, los hem dan en leg hem op een rooster om verder af te koelen. 
  • Wikkel de afgekoelde cake goed in folie in en laat hem minstens 1 dag liggen. 
  • Bestrooi de cake voor het serveren met poedersuiker. 



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen