zondag 14 juni 2015

Chocolade-mascarponetaart met frambozen

Chocolade-mascarponetaart met frambozen
Nu we midden in het frambozen-seizoen zitten, verschijnt er bij ons regelmatig een baksel op tafel waarin deze verrukkelijke vruchtjes een hoofdrol spelen. Ik ben namelijk niet de enige die ontzettend van frambozen kan genieten, ook mijn proefpanel kan er geen genoeg van krijgen. Dus toen ik zei dat ik een chocolade-mascarponetaart met frambozen ging maken, liep het water ze al in de mond. 

Het geduld van mijn panel werd door mij wel op de proef gesteld, want na het bakken moest er natuurlijk een foto van dit baksel gemaakt worden, wat enige tijd in beslag nam. Maar toen dat eenmaal gebeurd was, mocht iedereen aanschuiven voor het feestmaal. En wat was het een feestje! De heerlijke donkere chocoladebodem is gevuld met een zoete, zachte & romige mascarponevulling waarop de frisse frambozen liggen. 

Het geheel wordt vervolgens gegarneerd met wat witte chocoladekrullen. Mmmm. Elke hap was puur genieten. Dat de chocolade en de frambozen een perfecte combinatie vormden wisten we natuurlijk al lang, en dat de romige mascarpone met zijn zachte structuur goed combineert met frambozen ook, maar toch waren we enigszins verbaasd door de fantastische smaak. Het recept is gelukkig heel makkelijk en het resultaat oogt geweldig op een gebaksbordje: dit baksel gaat deze zomer absoluut vaker gemaakt worden. 

Tip: niet al het taartdeeg wordt gebruikt, ik hield nog ongeveer 200 gram over. Van dit deeg kun je koekjes bakken, vries het in voor later gebruik of bak er meteen nog wat taartjes mee. Ik koos ervoor om tegelijk met de grote vorm 4 kleine ronde taartvormpjes (van 10 centimeter doorsnee, met losse bodem) te bekleden met deeg, en de gebakken taartbodempjes vervolgens ook te vullen met mascarponevulling. Ik had toen wel wat meer vulling nodig: ik gebruikte 375 g mascarpone, 150 ml slagroom, 150 g poedersuiker en 75 g witte chocolade. Uiteraard had ik ook wat meer frambozen nodig, ongeveer 700 gram in totaal.


Ingrediënten
  • 200 g boter
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 250 g bloem
  • 60 g cacaopoeder
  • 250 g mascarpone
  • 100 g poedersuiker
  • 50 g witte chocolade + eventueel extra voor de garnering
  • 100 ml slagroom
  • ca. 400 g verse frambozen
Extra nodig
blindbakvulling, rechthoekige bakvorm van 35 bij 11 centimeter, huishoudfolie, bakpapier
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 20 minuten oven, 30 minuten wachten


  • Maak eerst de taartbodem. Roer hiervoor de boter met de kristalsuiker glad. 
  • Meng het ei erdoor. 
  • Zeef de bloem en het cacaopoeder boven een andere kom en meng deze ingrediënten door elkaar met een garde.
  • Roer het bloem-mengsel met de mixer op de laagste stand door het boter-mengsel. 
  • Kneed alles met de hand kort door, totdat je een soepel deeg hebt. 
  • Vorm van het deeg een bal, sla deze plat en verpak hem in huishoudfolie. 
  • Laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schuif meteen een bakplaat in de oven. 
  • Vet de bakvorm in. 
  • Rol het deeg uit tot een lange plak (niet te dun) die enkele centimeters groter is dan de bakvorm. Bekleed de bakvorm zorgvuldig met het deeg. 
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de lucht goed kan ontsnappen en je geen luchtbellen krijgt. 
  • Leg een vel bakpapier op het deeg en verdeel daarover de blindbakvulling. 
  • Bak de bodem in circa 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven op de bakplaat. 
  • Verwijder na het bakken het bakpapier met de blindbakvulling. Zet de bodem eventueel nog een paar minuten in de oven als de bodem er nog een beetje vochtig uitziet. Laat de bodem afkoelen.
  • Klop de mascarpone, de slagroom en de poedersuiker kort door elkaar, tot de ingrediënten goed gemengd zijn. 
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie (of in de magnetron) en laat iets afkoelen. 
  • Klop de iets afgekoelde witte chocolade door het mascarponemengsel. Doe het rustig aan bij het kloppen: het moet niet te dik worden. Klop dus ook niet te lang door, het hoeft echt maar heel kort. Mocht je vulling te dik zijn geworden, voeg dan nog een klein beetje ongeklopte slagroom toe om de vulling te verdunnen.
  • Vul de taartbodem met de mascarponevulling en leg er de frambozen op.
  • Garneer de taart voor het serveren eventueel nog met wat witte chocoladekrullen en/of poedersuiker. 




Bron recept: gebaseerd op een recept van Nigella Lawson, Hoe word ik een goddelijke huisvrouw?

2 opmerkingen:

  1. Dat ziet er verrukkelijk uit, lijkt me een heerlijke smaakcombi!

    BeantwoordenVerwijderen