zondag 21 juni 2015

Barquettes met rood fruit

Barquettes met rood fruit
Barquettes. Om heel eerlijk te zijn had ik tot voor kort van deze naam nog nooit gehoord. Toch ben ik wel al enige tijd bekend met deze baksel(tje)s, ik heb ze zelfs al meerdere malen gemaakt, maar bij mij gaan ze altijd schuil onder een andere naam: ‘schuitjes’, hier lijken ze tenslotte ontzettend veel op. 

Maar in patisseriekringen krijgen ze dus een iets elegantere naam, vandaar dat ik ze nu dus maar even zo noem (hoewel ik ze na vandaag waarschijnlijk gewoon weer ‘schuitjes’ ga noemen, dat zit er nu eenmaal in gesleten). De naam ‘barquette’ klinkt heel bijzonder, maar het is gewoon een gebakken ‘schuitje’ dat je kunt vullen met een zoete of hartige vulling naar keuze. Het is eigenlijk heel simpel en de variaties zijn eindeloos. 


Ik heb er deze keer voor gekozen om ze te vullen met frangipane en te versieren met wat vers rood fruit. Verrukkelijk. De heerlijke amandelsmaak van de vulling in combinatie met het frisse fruit maakt van dit gebakje echt een feestje bij je kopje koffie of thee. 

Tip: als je geen ovale schuitjes hebt of kunt vinden, kun je ook andere kleine vormpjes gebruiken (je taartjes heten dan alleen geen barquettes meer) ~ het is ook heel erg lekker om wat lemon curd op je schuitjes te smeren ~ de barquette vormpjes die ik gebruikt heb, zijn 9 centimeter lang ~ ik heb ongeveer 20 barquettes uit dit recept gehaald ~ het fruit kun je eventueel nog bestrijken met wat warme gelei.


Ingrediënten
  • 192 g bloem
  • 125 g kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eidooiers
  • 160 g boter
  • snufje zout
  • 60 g amandelmeel
  • 1 ei
  • jam naar keuze
  • rood fruit naar keuze
Extra nodig
metalen geribbelde barquettes vormpjes, huishoudfolie, spuitzak
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 12-14 minuten oven, minstens 1 ½ uur wachten


  • Maak eerst het deeg. Zeef 180 g bloem boven een grote kom en maak een kuiltje in het midden. 
  • Doe 65 g kristalsuiker, 1 zakje vanillesuiker, de eidooiers, 100 g zachte boter in blokjes en een snufje zout in het kuiltje.
  • Wrijf vanuit het midden alle ingrediënten met je vingertoppen door elkaar, tot je een zacht, soepel en samenhangend deeg gekregen hebt. 
  • Vorm een platte bal van het deeg en verpak deze in huishoudfolie. Leg het deeg minstens 1 uur in de koelkast te rusten. 
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het even door.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot ongeveer ½ centimeter dik. 
  • Bekleed de vormpjes met het deeg. 
  • Plaats ze voor 20 minuten terug in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 200°C. 
  • Bereid de frangipane. Meng 60 g kristalsuiker samen met 60 g amandelmeel in een kom. Zet even apart.
  • Klop 60 g boter zacht in een andere kom. Voeg het suiker-amandelmeelmengsel (broyage) en 1 ei toe. Meng goed en klop tot een luchtig beslag. 
  • Zeef er 12 g bloem boven en spatel dit door het beslag.
  • Vul een spuitzak met de frangipane en vul de vormpjes ermee (niet helemaal tot aan de rand).
  • Bak de taartjes in circa 12-14 minuten goudbruin en gaar in de oven. 
  • Haal de taartjes uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Bestrijk de afgekoelde taartjes met jam en verdeel er het fruit over.




Bron recept: gebaseerd op een recept uit Delicious (juni 2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen